ΠΚ

Από τα μεγάφωνα ακούγεται η φωνή του Μουεζίνη που λέει την προσευχή. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παρακολουθούν εκστασιασμένοι. Οι στίχοι από το Κοράνι ταξιδεύουν ανάμεσα από τις τζαμαρίες, τα πλαστικά, τα μηχανήματα και τις καταπράσινες μπανανιές. Ναι, μπανανιές. Διότι και οι ψαλμωδίες και οι προσευχές καθώς και οι στίχοι του Κορανίου αφορούν στις μπανάνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρισκόμαστε στην Τουρκία του 2019, στην άκρως τουριστική περιοχή της Αττάλειας, σε ένα θερμοκήπιο όπου καλλιεργούνται μπανάνες. Οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις είναι εμφανείς και κρέμονται από τον μεταλλικό σκελετό του θερμοκηπίου. Η προσευχή μεταδίδεται με ακροατές τις μπανανιές και τις μπανάνες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μη βιάζεστε. Δεν είναι απλώς μία περίπτωση θρησκόληπτου αγρότη της τουρκικής επαρχίας. Πρόκειται για καλοστημένη μηχανή.

Ο Νομάρχης της περιοχής εξέδωσε διαταγή, σύμφωνα με την οποία τα ξενοδοχεία, τα χάνια και τα πανδοχεία της περιοχής διά νόμου θα προσφέρουν μόνον αυτές τις μπανάνες από το συγκεκριμένο θερμοκήπιο, οι οποίες… «εκκλησιάζονται». Ο λόγος είναι επιστημονικός. Τόσο ο αγρότης όσο και ο Νομάρχης αλλά και κάποιοι άλλοι της τοπικής κοινωνίας κατέληξαν πως αυτές οι μπανάνες διαθέτουν σε ένα ποσοστό 40% το ανθρώπινο γονιδίωμα και άρα η κατανάλωσή τους, πόσω δε μάλλον που είναι και ευλογημένες μέσω της προσευχής διά του Κορανίου, είναι επιβεβλημένη, αγιοποιημένη, εξαγνισμένη και κυρίως συμφέρουσα. Κάπως έτσι βγαίνουν τα φράγκα στον ιδιότυπο ισλαμισμό του Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε και ακούστε τα μεγάφωνα να αναμεταδίδουν τις προσευχές του Μουεζίνη με φόντο τις μπανανιές.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης