Εμβρόντητη αλλά και αποφασισμένη εμφανίζεται η γερμανική κοινή γνώμη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ενδεικτική η δήλωση του αντικαγελάριου Γκάμπριελ: «Ποτέ δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία».

Μεσίστιες κυματίζουν σήμερα οι σημαίες στα δημόσια κτήρια της Γερμανίας σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Σε δήλωση της η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την συμπαράστασή της στον γαλλικό λαό διαβεβαιώνοντας ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και θα παρέχει κάθε είδους βοήθεια στην δίωξη των δραστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην καγκελαρία πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των αρμόδιων για ζητήματα ασφαλείας υπουργών. Νωρίτερα το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ συναντήθηκε με εκπροσώπους αστυνομικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών για να συζητήσουν τις επιπτώσεις για τη Γερμανία των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι. Ήδη από τα χαράματα η γερμανική αστυνομία έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας. Πάντως κατά την εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών του κρατιδίου Ρηνανίας Παλατινάτου Ρόγκερ Λέβεντς, ο οποίος εκπροσωπεί τους ομολόγους του από όλα τα ομόσπονδα κρατίδια, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Ντε Μεζιέρ: Να μη συνδέονται οι επιθέσεις στο Παρίσι με το μεταναστευτικό

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε να μη γίνεται οποιαδήποτε οποιαδήποτε «εσπευσμένη σύνδεση» ανάμεσα στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Ο υπουργός υποστήριξε επίσης πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί καμιά σχέση ανάμεσα στις επιθέσεις στο Παρίσι και στη σύλληψη ενός υπόπτου την περασμένη εβδομάδα στη Βαυαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ είχε δηλώσει νωρίτερα πως υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις» για τη σχέση ανάμεσα στον ύποπτο και στις επιθέσεις αυτές.

Σύλληψη υπόπτου που «πιθανώς» σχετίζεται με τους τρομοκράτες

Η δικαστική αστυνομία είχε επιβεβαιώσει προηγουμένως στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη ενός υπόπτου στις 5 Νοεμβρίου στη Βαυαρία στη διάρκεια ελέγχου στον αυτοκινητόδρομο A9.

Το άτομο κατάγεται από το Μαυροβούνιο και εικάζεται ότι ανήκει στον κύκλο των τρομοκρατών. Στο αυτοκίνητο του βρέθηκαν πολυβόλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες, όπως επίσης και έγγραφα από τα οποία προέκυπταν «σοβαρές ενδείξεις» ότι προορισμός του υπόπτου ήταν το Παρίσι.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η βαυαρική αστυνομία ήρθε άμεσα σε επαφή με τις γαλλικές αρχές και τις ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες της σύλληψης.

Πηγή: DW, ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης