Οι γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν τον Μπα Μούσα, έναν στρατιωτικό αρχηγό της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική, στη διάρκεια επιχείρησης στο βορειοανατολικό Μαλί, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Ο πρώην συνταγματάρχης του στρατού του Μαλί, γνωστός και ως Μπαμούσα Ντιάρα, ήταν το δεξί χέρι του Ιγιάντ αχ Γάλι, του αρχηγού της πιο γνωστής τζιχαντιστικής οργάνωσης, της «Τζαμάατ Νουσράτ αλ-Ισλάμ γουάλ-Μουσλίμιν», η οποία έχει επανειλημμένως εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και πολιτών στο Μαλί και στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια ιστορική φυσιογνωμία του τζιχαντιστικού κινήματος στο Σαχέλ, ο Μπα Μούσα, θεωρείται υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Μαλί και των διεθνών δυνάμεων» ανέφερε η Παρλί σε ανακοίνωσή της.

Ο Μούσα, ο οποίος βρισκόταν στον κατάλογο της τρομοκρατίας των ΗΠΑ, σκοτώθηκε την Τρίτη σε μια επιχείρηση που περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις και ελικόπτερα και πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια σειρά επιχειρήσεων, τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες οι γαλλικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν δεκάδες ισλαμιστές ενόπλους.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» είπε η Παρλί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώην αποικιακή δύναμη, η Γαλλία, έχει αναπτύξει περισσότερους από 5.100 στρατιώτες της στην περιοχή και ένα μεγάλο τμήμα τους βρίσκεται στο Μαλί επιχειρώντας κατά των αυξανόμενων ένοπλων επιθέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης