Η Γαλλία θα αποκτήσει εξοπλισμένα μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.

«Αποφάσισα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών» ανέφερε η Παρλί μιλώντας σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και βουλευτές στην Τουλόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν οι πρώτες χώρες που απέκτησαν τέτοιου είδους αεροσκάφη και ακολούθησε η Βρετανία. Στην Ευρώπη, η Ιταλία έλαβε το 2015 την άδεια από τις ΗΠΑ να εξοπλίσει τα αμερικανικά Reaper που είχε αγοράσει.

Στη Μέση Ανατολή αεροσκάφη αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία, σύμφωνα με μια έκθεση των Γάλλων γερουσιαστών Σεντρίκ Περέν και Ζιλμπέρ Ροζέ.

«Στην πράξη, η απόφαση αυτή αφορά αρχικά τα μη επανδρωμένα Reaper που αγοράσαμε από τις ΗΠΑ. Θα τα εξοπλίσουμε με ένα τηλεκατευθυνόμενο όπλο ακριβείας» εξήγησε η υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η Γαλλία διαθέτει έξι Reaper, τα πέντε από τα οποία έχουν σταλεί στο Νιαμέι για επιχειρήσεις παρακολούθησης των τζιχαντιστών στο Σάχελ. Σύμφωνα με την Παρλί, το ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, θα είναι επίσης εξοπλισμένο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης