Τα «καυτά» ζητήματα της Ελλάδας και των προσφύγων τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με Γάλλους φοιτητές του Πανεπιστημίου «Sciences Po» στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «καυτά» ζητήματα της Ελλάδας και των προσφύγων τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με Γάλλους φοιτητές του Πανεπιστημίου «Sciences Po» στο ΠαρίσιΜιλώντας ενώπιον των φοιτητών, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Γερμανίας για το προσφυγικό λέγοντας ότι η χώρα του έσωσε κατά κάποιον τρόπο την «τιμή» της Ευρώπης.

Αντιθέτως, για το εν λόγω θέμα άσκησε κριτική στη Γαλλία για τους χειρισμούς της.

Ακολούθησε συζήτηση για την ελληνική κρίση και τότε έλαβε τον λόγο φοιτητής του πανεπιστημίου ρωτώντας τον δηκτικά: «Τι έχετε να δηλώσετε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που χρονολογούνται από την εποχή που ξεκίνησε η λιτότητα στη χώρα;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άκουσμα της ερώτησης, σύμφωνα με τη γερμανική «Ηandelsblatt», παρευρισκόμενοι άρχισαν να χειροκροτούν και ο Σόιμπλε απάντησε ως εξής:

«Σίγουρα έχεις απόλυτο δίκιο με τις αναφορές σου στην οικονομική κρίση, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία ρητορική τιμωρίας. Το παιχνίδι δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Με το να καταλογίζει ο ένας στον άλλον ευθύνες».

«Tο πρόβλημα με την Ελλάδα υπήρχε προ της κρίσης» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός και διευκρίνισε πως η Ε.Ε. διέπεται από κανόνες που βασίζονται σε συγκεκριμένες αρετές και αξίες.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος «εμμονής» με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Δεν θα βρείτε ούτε ένα απόσπασμα δικό μου, είτε αντιστοίχως της Γερμανίδας καγκελαρίου που να κατηγορείται η Ελλάδα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία. Τίποτε, όμως, δεν λειτούργησε».

Ο διάλογος συνεχίστηκε σε «εκρηκτικό κλίμα», με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να επανέρχεται στο προσφυγικό και να εξαπολύει βέλη κατά των γαλλικών χειρισμών. «Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από την προσφυγική κρίση και εξακολουθούν ωστόσο να θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες» δήλωσε με σαρκαστικό τόνο, υπαινισσόμενος ότι η Γαλλία ναι μεν δεν συμμετέχει ενεργά, ζητεί δε οικονομικές παραχωρήσεις.

Tο δημοσίευμα της «Ηandelsblatt»:

H επίμαχη ερώτηση για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης