Σε κατάσταση μείζονος καταστροφής κηρύχθηκε η πολιτεία Φλόριντα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει πως θα επισκεφθεί προσεχώς την περιοχή. Το μάτι του κυκλώνα έφθασε χθες στο έδαφος των ΗΠΑ, σφυροκοπώντας τη Φλόριντα.

Ο Ίρμα συνοδευόταν από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες, ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν έφθασε στη Φλόριντα ο τυφώνας κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά εξασθένησε κατόπιν στην κατηγορία 2, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Νωρίς το πρωί ώρα Ελλάδας, ο Ίρμα κατευθυνόταν βορειοανατολικά και βρισκόταν 50 μίλια μακριά από το Fort Myers.

Δείτε από δορυφόρο πώς κινείται ο τυφώνας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ίρμα αναμένεται να παραμείνει κυκλώνας μέχρι σήμερα (Δευτέρα). Έχει προκαλέσει πολλές εκριζώσεις δέντρων και έχουν μετατρέψει δρόμους σε ποτάμια.

Νωρίτερα την Κυριακή ο τυφώνας πέρασε από την περιοχή Florida Keys ενώ η διέλευσή του από τη Riviera Beach, είχε ως αποτέλεσμα αρκετά σπίτια να χάσουν τις στέγες τους και 50 κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.

LIVE από 4 κάμερες στη Φλόριντα και στο Μαϊάμι



Ζωντανά από τη Φλόριντα:

Zωντανή εικόνα από το Ορλάντο:

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Θαλάσσια κύματα αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από την Φλόριντα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καταστροφές στις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δυτική ακτή,» δήλωσε ο Σκοτ για την δυτική ακτογραμμή της πολιτείας Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας.

Κατάσταση μείζονος καταστροφής

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

Διαβάστε επίσης:

O τυφώνας φονιάς επιτίθεται στη Φλόριντα, Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης