Στην τρίτη τους εβδομάδα έχουν περάσει πλέον οι φοιτητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα. «Η ατμόσφαιρα», όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «θυμίζει τις επαναστατικές ημέρες του Δεκεμβρίου 1990, δεδομένου ότι η οργή των φοιτητών στρέφεται κατά του κομματικού κατεστημένου».
Η γερμανική εφημερίδα -στην ελληνική της έκδοση- δημοσιεύει ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από τον τόπο των κινητοποιήσεων, με φοιτητές και εκπροσώπους κομμάτων. «Η διαμαρτυρία πήρε διαστάσεις στις 4 Δεκεμβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι οι φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών έπρεπε να καταβάλουν τα δίδακτρά τους ενάμιση μήνα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν» γράφει η Deutsche Welle.

Παράλληλα, τα κόμματα της χώρας προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικά οφέλη από το θέμα και οι φοιτητές από τη μεριά τους αντιστέκονται ζητώντας από τους συμμετέχοντες να βρίσκονται διαρκώς σε επαγρύπνηση προκειμένου τα κόμματα να μην αποκτήσουν έλεγχο πάνω στις κινητοποιήσεις.

Γράφει η Deutsche Welle:

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν εισέλθει πλέον στην τρίτη τους εβδομάδα και στρέφονται κατά της κατάστασης στον χώρο των πανεπιστημίωνΤέτοιες εικόνες είχε να δει η Αλβανία τα τελευταία 28 χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές μαζεύουν τα σκουπίδια τους πριν αποχωρήσουν από τον τόπο της διαμαρτυρίας. Άλλοτε τέτοιες διαδηλώσεις τελείωναν με σκληρές συμπλοκές, κάποιες φορές ακόμη και νεκρούς. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν εισέλθει πλέον στην τρίτη τους εβδομάδα και στρέφονται κατά της κατάστασης στον χώρο των πανεπιστημίων. Οι φοιτητές, οι οποίοι απαιτούν περισσότερα χρήματα για την εκπαίδευση και διαδηλώνουν ενάντια σε υπερβολικά υψηλά φοιτητικά δίδακτρα και κατά της διαφθοράς του προσωπικού της ανώτατης εκπαίδευσης, συνόψισαν τα αιτήματά τους σε οκτώ σημεία, τα οποία θεωρούν αδιαπραγμάτευτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αρχικά ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιχείρησε να υποβαθμίσει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ωστόσο δεν άργησε να αλλάξει στάση κάνοντας λόγο για «χαστούκι» κατά της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα και εκφράζοντας την προθυμία του να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. «Πείτε μου πότε και πού μπορούμε να συναντηθούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στους φοιτητές, χαρακτηρίζοντας όλο αυτό που έχουν ξεκινήσει «σπουδαιότερο από αυτά τα οκτώ σημεία».

Οι φοιτητές είπαν 'Όχι' στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα


Ανεπιθύμητα τα κόμματα

Παρά τα κολακευτικά λόγια από τον Αλβανό πρωθυπουργό, οι φοιτητές δεν υποχώρησαν, απορρίπτοντας να έρθουν σε διάλογο μαζί του. «Μόνο εφόσον ακυρωθεί ο νόμος για τις ανώτατες σχολές θα μπορούμε να μιλήσουμε για το πώς θα διαμορφώσουμε τον νέο νόμο» δήλωσε στην DW η Γκρέσα Χάσα, φοιτήτρια και εκπρόσωπος του κινήματος διαμαρτυρίας. Η κατάσταση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Αλβανία είναι κακή εδώ και χρόνια, όμως η διαμαρτυρία πήρε διαστάσεις στις 4 Δεκεμβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι οι φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών έπρεπε να καταβάλουν τα δίδακτρά τους ενάμιση μήνα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Από τότε οι διαδηλώσεις των φοιτητών είναι πανταχού παρούσες στα αλβανικά ΜΜΕ και τα κόμματα της χώρας προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικά οφέλη από το θέμα.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «Δεύτερο Δεκέμβρη», συγκρίνοντας τα σημερινά γεγονότα με τις φοιτητικές διαμαρτυρίες τον Δεκέμβριο του 1990«Πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση, προκειμένου τα κόμματα να μην αποκτήσουν έλεγχο πάνω στις διαμαρτυρίες» τονίζει η Γκρέσα Χάσα, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «Δεύτερο Δεκέμβρη», συγκρίνοντας τα σημερινά γεγονότα με τις φοιτητικές διαμαρτυρίες τον Δεκέμβριο του 1990.
Το φοιτητικό κίνημα είχε εξωθήσει την τότε κομμουνιστική ηγεσία να θεσπίσει τον κομματικό πλουραλισμό, διαδικασία που επέτρεψε την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας. Η επικεφαλής του μικρότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση» (LSI) Μόνικα Κριεμάντι χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «μάθημα για τη δημοκρατία και την ελπίδα», απευθύνοντας έκκληση να στηριχθεί πολιτικά το κίνημα.
«Αν η δικαιοσύνη γίνει νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον» γράφουν οι φοιτητές στο πανό

Η φοιτητική νεολαία διαδηλώνει εδώ και δύο εβδομάδες στα Τίρανα:

Συγκέντρωση φοιτητών στις 13 Δεκεμβρίου στα Τίρανα:

Συμπάθεια για το κίνημα διεθνώς

Αυτό ακριβώς θέλουν όμως να αποτρέψουν οι φοιτητές, τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε αξιώματα αλλά παιδεία». «Η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τις διαμαρτυρίες μας για τους δικούς της σκοπούς» αναφέρει η Σίλβι Ντόλι, φοιτήτρια Φυσικών Επιστημών.

Από τις ΗΠΑ μέχρι το Βέλγιο και τη Γερμανία, σύλλογοι Αλβανών φοιτητών ποζάρουν με φωτογραφίες αλληλεγγύης προς τους συμφοιτητές τους στην ΑλβανίαΗ απόφαση του φοιτητικού κινήματος να μην επιτρέψουν κομματική επιρροή στις διαδηλώσεις τους κέρδισε μεγάλη συμπάθεια στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας αλλά και στο εξωτερικό.
Από τις ΗΠΑ μέχρι το Βέλγιο και τη Γερμανία, σύλλογοι Αλβανών φοιτητών ποζάρουν με φωτογραφίες αλληλεγγύης προς τους συμφοιτητές τους στην Αλβανία. Το αν οι διαδηλώσεις θα οδηγήσουν πράγματι σε «έναν δεύτερο Δεκέμβρη» είναι προς το παρόν αβέβαιο.
Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Έριον Κρίστο, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και σχολιάζει συχνά-πυκνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελπίζει από τις κινητοποιήσεις αυτές να προκύψει και ένα νέο κόμμα. «Οι διαμαρτυρίες στην αρχή του εφετινού χειμώνα έφεραν μια ανοιξιάτικη αύρα ελευθερίας και ελπίδας στους πολίτες» εκτιμά.
Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης