Η Φινλανδία χορήγησε άδεια εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας, αίροντας την αναστολή που είχε επιβληθεί από το Ελσίνκι, από το φθινόπωρο του 2019, λόγω τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Η επανέναρξη αυτών των αδειών εξαγωγής εξοπλισμού ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα στη Φινλανδία και τη Σουηδία για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η Στοκχόλμη είχε προβεί σε παρόμοιο βήμα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ελσίνκι φαίνεται να υποχωρεί μπροστά στις πιέσεις της Τουρκίας, καθώς η απόφασή της αυτή έρχεται μια ημέρα έπειτα από το αίτημα της Άγκυρας να ακυρωθεί επ’ αόριστον η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, λόγω της έντασης που έχει προκύψει μετά τις εκδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά του Ερντογάν.

Φινλανδία, αλλά και Σουηδία, χρειάζονται τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εδώ και καιρό έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις και για τις δύο χώρες που έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης