Τα χαράματα της Πέμπτης 7 Μαρτίου 2019 για πρώτη φορά ακούστηκε η φωνή του μουεζίνη από το νεόκτιστο τέμενος που κατασκεύασε ο Ταγίπ Ερντογάν στην ασιατική όχθη της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για κάτι ανάλογο με το περίφημο «τάμα του έθνους» που είχε εφεύρει η Χούντα των Συνταγματαρχών, με μία όμως σημαντική διαφορά.

Οι Έλληνες χουντικοί δεν κατασκεύασαν ποτέ τη δική τους εκκλησία, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν το είπε και το έκανε. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο κτίσμα με τρεις τρούλους και έξι μιναρέδες. Για να υπάρχει σύγκριση, το μεγάλο τέμενος της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία διαθέτει τέσσερις μιναρέδες, ενώ το περίφημο τέμενος Σουλτάν Αχμέτ έχει πέντε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Ο Μουεζίνης καλεί τους πιστούς να προσέλθουν για προσευχή στο τέμενος του Ερντογάν)

Τρεις από τους μιναρέδες του νεόκτιστου αυτού τεμένους έχουν ύψος 107,1 μέτρα και ο αριθμός αυτός έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν επελέγη το ύψος αυτό κατά λάθος. Αναφέρεται στην ημερομηνία 1071 μ.Χ. και στη μάχη Μαντζικέρτ, όπου ο αρχηγός των Σελτζούκων Αλπ Αρσλάν νίκησε τον βυζαντινό στρατό του αυτοκράτορα Ρωμανού Διογένη. Έπειτα από αυτήν τη μάχη, οι Σελτζούκοι κατέλαβαν την Ανατολία. Πρόκειται για την ημερομηνία της πρώτης εγκατάστασης τουρκικών φύλων στη Μικρά Ασία προερχόμενα από τη βόρεια Περσία και τη Βακτριανή.

Το τέμενος του Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει τρία τούνελ μήκους 3 χιλιομέτρων, 28 ασανσέρ και 18 κυλιόμενες σκάλες. Στο εσωτερικό του το πάτωμα έχει επενδυθεί με χαλί 17 χιλιομέτρων για να μπορούν να προσεύχονται οι πιστοί. Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής μπορεί να φιλοξενήσει 100.000 πολίτες. Οι υπόλοιποι τρεις μιναρέδες έχουν ύψος 90 μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Video από την κατασκευή του τεμένους)

Τα επίσημα εγκαίνια του τεμένους θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Μαρτίου, που είναι και ημέρα προσευχής. Αναμένεται η περιοχή αυτή της ασιατικής ακτής να κατακλυστεί από κόσμο και για λόγους προεκλογικούς, αφού, ως γνωστόν, πλησιάζει η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών στην Τουρκία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι υποψήφιοι του Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, βεβαίως στη Σμύρνη, στην Αδριανούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Το τέμενος αυτό συμβολίζει το προσωπικό στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει τη θεοκρατική του αντίληψη στη σύγχρονη Τουρκία και είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των φαραωνικών κατασκευών που είτε πραγματοποίησε είτε προτίθεται να πραγματοποιήσει μελλοντικά. Κλασικό παράδειγμα φαραωνικής νοοτροπίας του σύγχρονου Τούρκου σουλτάνου είναι το προσωπικό του παλάτι στην Άγκυρα, το περίφημο «Λευκό Σαράι», η ονομασία του οποίου παραπέμπει βεβαίως στον αμερικανικό Λευκό Οίκο.

Το τρίτο τεράστιο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποτελεί ένα σκάνδαλο και είναι αμφίβολο αν ποτέ θα λειτουργήσει ομαλά, είναι ακόμη μία φαραωνική ιδέα του Ταγίπ Ερντογάν, όπως και η διάνοιξη ενός καναλιού από τη Μαύρη Θάλασσα στην Προποντίδα, που ονομάζεται το project του δεύτερου Βοσπόρου. Το project αυτό έχει επικριθεί δριμύτατα και στην Τουρκία και διεθνώς, επειδή η κατασκευή του αναμένεται να προκαλέσει μείζονα και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης