Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσαν κοινή έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη έχει δικαίωμα να ωφεληθεί από την άρση των κυρώσεων που συνδέονται με αυτή.

Την παραμονή της προθεσμίας για να αποφασίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αν θα επιβάλει εκ νέου τις πετρελαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι διατύπωσαν την έκκλησή τους, αφού συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συμφωνία έχει ουσιαστική σημασία και δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν άλλα σημεία διαφωνίας με το Ιράν», πρόσθεσε.

Η Μογκερίνι υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν «λειτουργεί».

Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε το 2015 από τις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, «λειτουργεί και κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και εμποδίζει μια ενδεχόμενη κούρσα των πυρηνικών όπλων», τόνισε η Μογκερίνι, αφού συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περιμένουμε απ’ όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν πλήρως αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης