H Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 έντεκα ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Οι υποψήφιες ΜΚΟ είναι οι εξής: Proactiva Open Arms, SOS Mediterranée, Médecins Sans Frontières International, Sea-Watch, Sea Eye, Jugend Rettet, Lifeline, MOAS, Save the Children, PROEM-AID και Boat Refugee Foundation.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως όλες αυτές οι ΜΚΟ έχουν αφιερωθεί σε αποστολές έρευνας και διάσωσης για μετανάστες και πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τον τρόμο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, έχουν διασώσει χιλιάδες ζωές και έχουν προσφέρει βοήθεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ευρωβουλευτής E. Βαλενσιάνο σημείωσε ότι οι ΜΚΟ έχουν καταστεί βασικός πάροχος αποστολών έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και έχουν καλύψει ένα επαίσχυντο κενό που προκλήθηκε από την έλλειψη δέσμευσης από πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ. Χάρη στις θαρραλέες ενέργειές τους, έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα από το 2015. Για το θάρρος τους έχουν δεχτεί πιέσεις, εκστρατείες δυσφήμισης, παρενοχλήσεις ακόμη και δικαστικές διώξεις.

«Είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά. Με την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτές τις ΜΚΟ, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές τους – που σώζουν ζωές διακινδυνεύοντας τη δική τους – και θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους χρησιμοποιούν τη μετανάστευση για να διαχωρίσουν τις κοινωνίες μας και να μειώσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο. Αυτές οι ΜΚΟ και οι εθελοντές τους υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου εκεί που χρειάστηκε περισσότερο, εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων πολιτών και για τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές μας. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να ανταμειφθούν και όχι να δέχονται επιθέσεις», καταλήγει στη δήλωσή της η ευρωβουλευτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο. Η ψηφοφορία για τους τρεις υποψηφίους θα πραγματοποιηθεί σε κοινή συνάντηση των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στις 9/10. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 12/12/2018 κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης