Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ξεκινούν έρευνα στις ολλανδικές φορολογικές συμφωνίες της ΙΚΕΑ

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ξεκινούν έρευνα στις ολλανδικές φορολογικές συμφωνίες της ΙΚΕΑ
Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα ερευνήσουν εάν η φορολογική συμφωνία της σουηδικής εταιρείας λιανικής πώλησης επίπλων IΚΕΑ με την Ολλανδία τη βοήθησε να μειώσει τη φορολογική της επιβάρυνση - σε ακόμη μία εξέλιξη στην εκστρατεία κατά των αθέμιτων φορολογικών συμφωνιών μεταξύ πολυεθνικών και ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ερευνά δύο φορολογικές αποφάσεις για την Inter Ikea, που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες franchise της Ikea και λαμβάνει τέλος 3% επί του τζίρου από όλα τα καταστήματα Ikea μέσω της θυγατρικής της Inter Ikea Systems στην Ολλανδία.

«Όλες οι εταιρείες, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή μη, θα πρέπει να πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αφήσουν επιλεγμένες εταιρείες να πληρώνουν λιγότερο φόρο επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν με τεχνητό τρόπο τα κέρδη τους αλλού» δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρώτη φορολογική απόφαση, που καλύπτει την περίοδο από το 2006 έως το 2011, είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της Ikea Systems να μεταφέρεται στη μονάδα του Λουξεμβούργου, όπου δεν φορολογούνταν.

Η απόφαση του 2011, η οποία ελήφθη αφού η Κομισιόν χαρακτήρισε παράνομη την πρώτη συμφωνία, επέτρεψε σε ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της εταιρείας μετά το 2011 να μεταφέρεται στη μητρική της στο Λιχτενστάιν.

Η Inter Ikea δήλωσε ότι η ίδια και η Inter Ikea Systems τηρούν τη δέσμευσή τους να καταβάλουν φόρο σύμφωνα με τους νόμους των χωρών όπου δραστηριοποιούνται και πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο φορολογήθηκαν είναι σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017, 05:08