Οι πολυδαίδαλες έρευνες, για τις υποθέσεις που αφορούν την δισεκατομμυριούχο Λιλιάν Μπετανκούρ, «πλησιάζουν» και πάλι τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, καθώς οι δικαστές ενδιαφέρονται για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007, γράφει σήμερα ο γαλλικός Τύπος.

Περίπου ένα μήνα από τις προεδρικές εκλογές (22 Απριλίου έως 6 Μαϊου), στις οποίες ο Νικολά Σαρκοζί θα διεκδικήσει μια νέα θητεία, οι αποκαλύψεις συσσωρεύονται στα ευρήματα των δικαστών οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την υπόθεση προκαλώντας σήμερα αιτήματα για εξηγήσεις από την αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια γραπτή εντολή («διάταξη») της 22ας Μαρτίου, πριν από τη φυλάκισή του πρώην «έμπιστου» της Λιλιάν Μπετανκούρ, Πατρίς ντε Μεστρ, ο ανακριτής αναφέρεται σε δύο αναλήψεις μετρητών 400.000 ευρώ, σύμφωνα με το κείμενο αυτού του εγγράφου που δημοσιεύθηκε από την Journal du Dimanche.

Η πρώτη από αυτές τις αναλήψεις πραγματοποιήθηκε την 5η Φεβρουαρίου του 2007, «δύο ημέρες πριν» από το ραντεβού μεταξύ του Πατρίς ντε Μεστρ και του Ερικ Βερτ, ο οποίος ήταν ο «ταμίας» της εκστρατείας του Σαρκοζί. Όμως, η πρώην λογιστής της Μπετανκούρ, Κλερ Τιμπού, πάντοτε υποστήριζε ότι ο ντε Μεστρ της είχε πει, ότι ήθελε να δώσει χρήματα στον Βερτ.

Μια άλλη ανάληψη 400.000 ευρώ ανακαλύφθηκε στις 26 Απριλίου του 2007. Όμως, ο Φρανσουά Μαρί Μπανιέ, στενός συνεργάτης της κληρονόμου της εταιρείας καλλυντικών L’ Oreal ανέφερε την ίδια ημέρα στο ημερολόγιό του, μια ομολογία της Λιλιάν Μπετανκούρ, η οποία δήλωνε: «Ο ντε Μεστρ μου είπε ότι ο Σαρκοζί είχε και πάλι ζητήσει χρήματα. Είπα ναι», γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Le Monde.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια εντολή του, ο δικαστής Ζαν-Μισελ Ζαντί προσβλέπει επίσης στις μαρτυρίες για μια επίσκεψη του ίδιου του Σαρκοζί στο σπίτι της Μπετανκούρ κατά την προεκλογική περίοδο του 2007. Η Le Monde, γράφει ότι ένας πρώην οδηγός είπε στον δικαστή στις 8 Μαρτίου ότι μια πρώην οικονόμος, που έχει αποβιώσει, του είχε πει εκείνη την εποχή ότι «ο κ. Σαρκοζί είχε έρθει για ένα ραντεβού, για να δει τον κύριο και την κυρία πολύ γρήγορα, και αυτό ήταν για να ζητήσει χρήματα».

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται στο δικαστήριο της πόλης Μπορντό, τα στρατόπεδα των αντιπάλων του Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν εξηγήσεις. «Υπάρχει μια υποψία για καταβολή χρημάτων στο λογαριασμό της εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007, για σημαντικά ποσά, μιλάμε για 800.000 ευρώ. Είναι επιθυμητό να γνωρίζουμε πολύ γρήγορα, για τι ακριβώς πρόκειται», εκτιμά ο Γιάν Βέρλινγκ, στενός συνεργάτης του κεντρώου υποψήφιου πρόεδρου, Φρανσουά Μπαϊρού.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης