Η επόμενη ημέρα της χρεοκοπίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014, 13:40


Με την αμηχανία στην κοινή γνώμη της Αργεντινής να είναι έντονη και την… κολώνια της αντιπαλότητας ανάμεσα στον «γύπα» Πολ Σίνγκερ και την πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες να κρατάει χρόνια, ξημέρωσε σήμερα η… επόμενη ημέρα στη Χώρα του Τάνγκο, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του χρέους.

Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως το Μπουένος Άιρες αποφάσισε να βαδίσει στο μονοπάτι, που είχε ήδη χαράξει για εκείνο μέσω της τοποθέτησης της χώρας στη βαθμίδα «Selective Default» ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Η επιλεκτική χρεοκοπία ήρθε μετά το βέτο αμερικανικών δικαστηρίων να ανάψουν το «πράσινο» φως στην εκταμίευση από τραπεζικούς λογαριασμούς 539 εκατ. δολαρίων για την αποπληρωμή «κουρεμένων» ομόλογων. Οι συμφωνίες με τους πιστωτές είχαν γίνει και το μόνο που απέμενε ήταν να βρεθεί η «χρυσή» τομή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διαμεσολαβητή των αμερικανικών «hedge funds». Μόνο που στην περίπτωση του Πολ Σίνγκερ, η διαπραγμάτευση ήταν κάτι παραπάνω από σκληρή, με το ναυάγιο στο «Κόκκινο Μήλο» να ωθεί τελικά τη χώρα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα «hedge funds» ζήτησαν επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια για τους κατόχους ομολόγων, που εντάσσονται στη δικαιοδοσία τους, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό. Εμφανώς απογοητευμένος ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, μίλησε για «άδικη προσφορά, που θα υποθήκευε το μέλλον της χώρας», ενώ η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες έκανε λόγο για «γύπες» και «παιχνίδια κερδοσκόπων».

Η επιλεκτική χρεοκοπία θα επηρεάσει σ’ έναν βαθμό τις προσπάθειες της κυβέρνησης προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της σε διεθνές επίπεδο. Ένα οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου, τους τελευταίους μήνες το Μπουένος Άιρες είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο υιοθέτησης πιο αξιόπιστων οικονομικών δεικτών για διάφορα δεδομένα, όπως ο πληθωρισμός.

Η διελκυστίνδα και το αποθεματικό των 30 δισ. δολαρίων

Οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν πως η κατάσταση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2001, όταν χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν με τις κατσαρόλες και τις κουτάλες ανά χείρας, ζητώντας την παραίτηση των κυβερνώντων και την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης.

Το υπουργείο Οικονομίας στο Μπουένος ΆιρεςΜε συναλλαγματικά αποθέματα, περίπου 30 δισ. δολαρίων, το Μπουένος Άιρες θα μπορούσε εύκολα να καλύψει το «χρηματοδοτικό κενό», που προέκυψε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί και να μην υποκύψει στους… εκβιασμούς και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Πολ Σινγκερ. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε περίπτωση που το Μπουένος Άιρες πλήρωνε αυτό το μικρό ποσό στα συγκεκριμένα funds, τότε οι κάτοχοι των «κουρεμένων» ομολόγων θα είχαν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers) και να ζητήσουν περισσότερα χρήματα. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο ακόμα και για 100 δισ. δολάρια.

Η επιμονή λοιπόν του επικεφαλής της «Elliott Capital Management» να μην κάνει βήμα πίσω στις απαιτήσεις των πελατών του δεν άφηνε άλλα περιθώρια ελιγμών. Η επιλεκτική χρεοκοπία ήταν μονόδρομος.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Τα σενάρια πάντως της επόμενης ημέρας είναι αρκετά, μ’ ένα από αυτά να αναφέρει πως προσωρινή λύση θα αποτελούσε η αγορά των «επίμαχων» ομολόγων από ιδιωτικές τράπεζες και η μετατόπιση έτσι των διαπραγματεύσεων σε τραπεζικό επίπεδο. Ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής δεν το διέψευσε, ωστόσο φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις.

Δεύτερη λύση θεωρείται η στάση πληρωμών του Δημοσίου μόνο απέναντι στα ομόλογα που λήγουν το 2014, προχωρώντας παράλληλα σε συμφωνία με τους κατόχους τους για την αποπληρωμή τους μέσα στο 2015. Με αυτόν τον τρόπο βγαίνει εκτός παιχνιδιού η ρήτρα RUFO, η οποία έχει ημερομηνία λήξης: 31 Δεκεμβρίου 2014. Μια τέτοια ενέργεια εξάλλου δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς η δυναμική της Αργεντινής παραμένει ισχυρή μεταξύ άλλων λόγω του μεγάλου τζίρου στις εξαγωγές της. Η ανεργία και τα επιτόκια θα πάρουν βέβαια την ανιούσα, ωστόσο η κατάσταση αυτή θα είναι προσωρινή, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι οποίοι εξηγούν πως στην περίπτωση μιας στάσης πληρωμών στο σύνολο των ομολόγων, η μείωση του ΑΕΠ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη (περίπου 2% για το 2014), ενώ θα συνεχιζόταν και το 2015.

Ενδεικτικό πάντως της στάσης αναμονής που τηρεί η Αργεντινή φαίνεται και από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη Χώρα του Τάνγκο, οι οποίες χαρακτηρίζονται «χλιαρές».

Ποιος είναι ο Πολ Σίνγκερ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού οργανισμού «Elliott Management Corp», ο οποίος αποκαλείται και «γεράκι» αναμένεται να χάσει σημαντικό ποσό χρημάτων από την επιλεκτική χρεοκοπία, στην οποία επέλεξε να μπει η Αργεντινή.

Ο Πολ ΣίνγκερΟ Πολ Σίνγκερ ηγείται μίας ομάδας «hedge funds», αμερικανικών συμφερόντων, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο της Αργεντινής. Ενδεικτικό της άγριας κόντρας του με την πρόεδρο της χώρας αποτελούν τα όσα απίστευτα εκτυλίχθηκαν το 2012 σε λιμάνι της Γκάνας. Για μήνες ολόκληρους πολεμικό αεροσκάφος της Αργεντινής παρέμεινε ακινητοποιημένο εκεί λόγω... χρεών της κυβέρνησης προς την εταιρεία NML. Η τελευταία ανήκει στον όμιλο «Elliott Capital Management». Υπήρξε παρέμβαση του OHE, ο οποίος δικαίωσε τελικά το Μπουένος Άιρες, επισημαίνοντας στην απόφασή του πως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια.

Ο 69χρονος κροίσος διαθέτει προσωπική περιουσία καθαρής αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, αποτελώντας τον 381 πλουσιότερο άνθρωπο των ΗΠΑ. Ίδρυσε την εταιρεία «Elliott Management Corp» το 1977 και μόνο το 2013 κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια μέσα από συναλλαγές με επενδυτές. Αποτέλεσε βασικό χρηματοδότη της καμπάνιας του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2012 Μιτ Ρόμνι, ενώ είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των γάμων των ομοφυλοφίλων. Ουσιαστικά ο Πολ Σίνγκερ «βγάζει λεφτά» αγοράζοντας «κόκκινα δάνεια» σε χαμηλή τιμή, τα οποία στη συνέχεια πουλάει με κέρδος ή διεκδικεί την αποπληρωμή τους μέσω της δικαστικής οδού.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Χρεοκόπησε, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014, 08:00

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014, 14:11