Ένα μέλος της συριακής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι η επιστροφή των Σύρων εκτοπισμένων από τη βία στις εστίες τους «δεν είναι μια αποστολή του ΟΗΕ», έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την αναπληρωτή Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Βάλερι Εϊμος.

Ο υπουργός αρμόδιος για την Εθνική Συμφιλίωση, Αλι Χαϊντάρ, εκτίμησε ότι η «προτεραιότητα» είναι «ο τερματισμός της βίας», ενώ η επιστροφή των Σύρων εκτοπισμένων στις εστίες τους είναι «αποστολή της συριακής κυβέρνησης και όχι του ΟΗΕ ή των διεθνών θεσμών», όπως τονίζει σε δήλωσή του στο πρακτορείο Sana.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατάσταση της ασφάλειας που επικρατεί εκεί και η βία που την περιβάλλει», εκτίμησε.

Ο Πρωθυπουργός Ουαέλ αλ Χάλκι αναφέρθηκε από την πλευρά του στην «ικανότητα της Συρίας να αντιστέκεται, να ξεπερνά την κρίση και να επιτυγχάνει την εθνική συμφιλίωση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα», σύμφωνα με το Sana.

Ο ίδιος επισήμανε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις «έχουν πλήξει μόνο αθώους Σύρους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βάλερι Εϊμος έφτασε σήμερα στη Δαμασκό, όπου είχε συνομιλίες με αρκετούς Σύρους αξιωματούχους «για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», απόρροια της βίας που σαρώνει τη χώρα επί 17 μήνες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Δαμασκό Χαλέντ αλ Μάσρι, εκτός από τους κ.κ. Χαϊντάρ και Χάλκι συναντήθηκε επίσης και με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Φαισάλ Μοκτάντ.

Σε δήλωση της ,που μεταδόθηκε το πρακτορείο SANA, η Εϊμος αναφέρει ότι ήλθε στη χώρα προκειμένου να ενημερωθεί για την αξιολόγηση που κάνουν οι συριακές αρχές για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.
Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης