του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο Πρόεδρος Tραμπ, έχει απειλήσει τον Πρόεδρο της Κίνας Χι, ότι εάν δεν συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο για να εξετάσουν το ζήτημα στην G-20 στην Ιαπωνία (29-30 Ιουνίου), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν τον πόλεμο με τους δασμούς και τις οικονομικές κυρώσεις κατά κινεζικών εξαγωγών και τεχνολογίας.

  Για να παραφράσω τον Mark Twain, η ιστορία των αρχών του 20ού αιώνα ίσως να μην επαναλαμβάνεται σήμερα, «αλλά σίγουρα φαίνεται να υπάρχει παθογενής κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Εκείνο που πλέον μπορεί να θεωρείται βέβαιο, είναι πως έχουμε εισέλθει σε νέα πολύπλοκη γεωπολιτική πραγματικότητα. Πραγματικότητα που θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και κάτι που δεν μπορούσε κάποιος να διανοηθεί τον προηγούμενο αιώνα: Την ήττα της σημερινής θεωρούμενης ηγετικής στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο.    

   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί (και πολλοί άλλοι σε όλο τον κόσμο) έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα της αμερικανικής στρατιωτικής υπεροχής και την ικανότητα της Ουάσινγκτον να αποτρέπει τους δυνητικούς αντιπάλους γεγονός που την καθιστά «παγκόσμια αστυνομία» στον κόσμο.

   Αν όμως αναλογιστούμε τις αποκαλούμενες νίκες των ΗΠΑ από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θα διαπιστώσουμε πως ήταν τουλάχιστον αμφισβητήσιμες. 

  Ποιο το αποτέλεσμα από τους πολέμους στην Κορέα και το Βιετνάμ; 

  Αν προσθέσουμε το Αφγανιστάν και το Ιράκ, που σέρνονται για περίπου δύο δεκαετίες, δεν πρόκειται να βγάλουμε συμπέρασμα για τις συνέπειες και τις αμερικανικές απώλειας σε έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο με ισχυρή δύναμη.

 Μάχη που θα είναι πολύ διαφορετική από τους σχετικά μικρής κλίμακας περιφερειακούς πολέμους που γνωρίσαμε το τελευταίο μισό του εικοστού αιώνα και την πρώτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα (ούτε λόγος να γίνεται για το συριακό πρόβλημα).

  Το «παιχνίδι», που γνώριζαν όλες οι μεταπολεμικές γενιές τα περασμένα χρόνια, λεγόταν «γεωπολιτική ισορροπία του τρόμου».  

  Ενώ οι μεγάλοι πόλεμοι δεν ήταν πλέον επιθυμητοί (αν και πάντοτε υπήρχε κίνδυνος σε αυτό το ψυχωτικό παιχνίδι πόκερ με υψηλού ρίσκου πονταρίσματα), ο ασύμμετρος πόλεμος και η αλλαγή καθεστώτος έγιναν τα νέα «σημαντικά πράγματα» για τα επόμενα 70 χρόνια.

  Τώρα πλέον όμως, η πιθανότητα της αμερικανικής ήττας είναι αυξανόμενη. Πέρασαν οι ημέρες της στρατιωτικής κυριαρχίας των ΗΠΑ που επικρατούσε στην εποχή αμέσως μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

  Όταν οι περισσότεροι αντίπαλοι της Αμερικής ήταν αυταρχικοί ηγέτες και σχετικά πολύ πιο αδύναμοι στρατιωτικά, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

  Τώρα όμως, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αναπτύσσουν νέες ιδέες και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν τις αντίστοιχες αδυναμίες τους, χρησιμοποιώντας τόσο τον χρόνο όσο και την γεωγραφική τους εγγύτητα.

  Και προκαλούν ακόμη περισσότερο εκμεταλλευόμενες τα λάθη της επιθετικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, διατυμπανίζοντας αυτό που θεωρούν «δίκαιο αγώνα» τους.

  Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν αναπτύξει πλέον στρατηγικές αντιπαραθέσεις στο θεωρούμενο πρότυπο πολεμικών τεχνών της Αμερικής, το οποίο συνίσταται σε εκστρατευτικό μοντέλο που απαιτεί την κατάταξη εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικού προσωπικού και συνοδευτικού υλικού για περίοδο προετοιμασίας εβδομάδων ή μηνών.

 Επίσης, η απλή παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου, δεν θα αποτρέψει πλέον την επιθετικότητα. 

Στρατιωτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως έχει γίνει αρκετά λεπτή αλλαγή: Εκείνο το «θα επεμβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες» έχει γίνει πλέον, «μπορεί να παρεμβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;».

  Η Ρωσία και η Κίνα καλούνται να ελέγξουν το «πυρηνικό φίδι» 

 Οι Πρόεδροι Πούτιν, και Xi Jinping, σηματοδότησαν το τέλος της εποχής με την σημαντική έκκληση για «νέο διεθνές δόγμα ασφάλειας» βασισμένο σε «νέο λειτουργικό σύστημα».

Βγαίνοντας από την Οικονομική Σύνοδο Κορυφής της Αγίας Πετρούπολης στις 6 Ιουνίου, (στο όγδοο ταξίδι του Κινέζου ηγέτη στη Ρωσία), ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε: «Αν δεν κρατήσουμε αυτό το φλογερό φίδι υπό έλεγχο – αν το αφήσουμε έξω από το μπουκάλι – ο Θεός μην δώσει – αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή. Ο καθένας προσποιείται ότι είναι κωφός, τυφλός ή δυσλεκτικός. Πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο, έτσι δεν είναι; Σαφώς».

  Στην ομιλία του στην Αγ. Πετρούπολη, ο Xi περιέγραψε την «σφαιρική στρατηγική εταιρική σχέση». Υποστήριξε ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευθεί για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

 Συνδέει την επέκταση της ευρασιατικής «ζώνης και δρόμου» ως «σύμφωνη με την ατζέντα του ΟΗΕ για αειφόρο ανάπτυξη», επαινώντας την διασύνδεση των έργων για την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU). Υποστήριξε ακόμη πώς όλα ήταν σύμφωνα με την ιδέα του Πούτιν για Μεγάλη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση.

  Η στρατηγική αυτή εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας, η οποία εδραιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία, προκάλεσε –σύμφωνα με τους παρατηρητές- «μαζική παράνοια» στους σκληροπυρηνικούς πολεμοχαρείς κύκλους της Ουάσινγκτον, οι οποίοι επιθυμούν να  κρατούν ολόκληρο τον κόσμο όμηρο.

  Δεδομένης της στενής και διαρκούς ολοένα μεγαλύτερης οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, καθώς και μεταξύ των γεωγραφικών γειτόνων τους, η κατάσταση έχει καταστεί πολύ πιο πολύπλοκη από ό, τι πριν από τρείς δεκαετίες, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε. 

Ρωσία- Κίνα – Ινδία 

  Η Κίνα πλέον, επιδιώκει την υποστήριξη της Ινδίας και της Ρωσίας για το «νέο πολυμερές εμπορικό σύστημα» που αντιμάχεται τον προστατευτισμό που εξαγγέλλει ο πρόεδρος Τραμπ.

  Πολλαπλές αναφορές από τα ινδικά ΜΜΕ δείχνουν ότι ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον Κινέζικο Πρόεδρο Χι Τζίνπινγκ και τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Κιργιστάν, αυτή την εβδομάδα, για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την «Προστατευτική προσέγγιση» από τις ΗΠΑ του Προέδρου Donald Trump.

  Η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Κίνας έγινε πριν την αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ των Xi και Trump στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με στόχο την επίλυση της εμπορικής διαφωνίας τους που έχει πάρει τον χαρακτήρα εμπορικού πολέμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης