Σε άλλη μια εκπληκτική αποκάλυψη για την έκταση των παγκόσμιων επιχειρήσεων επιτήρησης των Ηνωμένων Πολιτειών, η Washington Post δημοσίευσε άρθρο για την ελβετική εταιρεία, Crypto AG, η οποία στην πραγματικότητα ανήκε στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Η.Π.Α. και ταυτόχρονα στην υπηρεσία πληροφοριών της Δυτικής Γερμανίας.

Η Crypto AG παρείχε υπηρεσίες κρυπτογράφησης σε περισσότερες από εκατό κυβερνήσεις παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις αυτές, η CIA είχε πρόσβαση στα εργαλεία κρυπτογράφησης και συνεπώς μπορούσε να διαβάσει εσωτερική κυβερνητική αλληλογραφία υψηλού επιπέδου από χώρες όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα και πολλές άλλες.

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ένας κατασκευαστής συσκευών κρυπτογράφησης με έδρα το Ελβετία, με έδρα την Ελβετία, ήταν ένα μέτωπο που χρησιμοποιούσε η υπηρεσία πληροφοριών της CIA και της Δυτικής Γερμανίας που τους επέτρεπε να σπάσουν τους κωδικούς των χωρών που χρησιμοποίησαν τα προϊόντα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκδοση της Scheer Intelligence της περασμένης εβδομάδας, ο υπεύθυνος επεξεργασίας Truthdig Robert Scheer μιλάει με τον  William Binney, κορυφαίο εμπειρογνώμονα στον τομέα των πληροφοριών, ο οποίος εργάστηκε στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας για 30 χρόνια, σχετικά με αυτές τις συγκλονιστικές πληροφορίες που μόλις τώρα δημοσιοποιούνται, μετά το τέλος του προγράμματος του 2018.

Στην συζήτηση, ο Scheer υπογραμμίζει γιατί η αποκάλυψη δεν είναι μόνο απίστευτα ανησυχητική όσον αφορά τη δύναμη που επέτρεψε στις ΗΠΑ να ασκούν εδώ και δεκαετίες, αλλά λόγω των ιστορικών συνεπειών της.

“Αυτό που σημαίνει, όπως το καταλαβαίνω, είναι ότι οι ψηφοφόροι της αμερικανικής κυβέρνησης, μέσω του προέδρου, θα γνωρίζουν για κάθε απόπειρα δολοφονίας, κάθε τρομοκρατική προσπάθεια, κάθε βασανιστήριο, όλα που γίνονται σε οποιαδήποτε από αυτές τις άλλες κοινωνίες – όπως λέω, είτε πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, είτε πρόκειται για την Αίγυπτο, είτε για τη Βενεζουέλα, είτε για τη Γουατεμάλα “, λέει   εξοργισμένος ο Scheer.

«Είχαμε γνώση του τι κάνουν, τι σχεδίαζαν», συνεχίζει, «δεν είμαστε συνεργοί στην πραγματικότητα να μάθουμε τι κάνουν – ότι πρόκειται να σκοτώσουν κάποιον ή να βασανίσουν”.

Όταν ο Scheer ζητάει από τον Binney να εξηγήσει τι είναι το θεμέλιο της επιχείρησης Crypto AG, ο πρώην πράκτορας της NSA εισέρχεται απροκάλυπτα στην καρδιά του θέματος.

“Αυτή η ιδέα της Αμερικής που έχει για τον εαυτό της  προέρχεται από ταινίες καουμπόη”, λέει ο Binney. «Ήμασταν οι τύποι που φορούσαν τα λευκά καπέλα. Είμαστε πάντα σωστοί και όλοι άλλοι είναι λάθος και εμείς κάνουμε σωστά ενώ οι άλλοι κάνουν λάθος”.

“Scheer Intelligence”

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης