Ο πόλεμος για την κυριαρχία στον ισλαμικό κόσμο μεταξύ Αράβων και Τουρκίας συνεχίζεται αμείλικτος από την περίοδο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης έως και σήμερα. Σε αυτόν τον πόλεμο κυριαρχίας στον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο η τηλεόραση διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο. 

Στις τηλεοπτικές παραγωγές της Τουρκίας με ιστορικο-επικό περιεχόμενο τύπου «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» η αραβική τηλεοπτική παραγωγή απαντά το 2019 με το αντίστοιχο ιστορικο-επικό σίριαλ τα «Βασίλεια της Φωτιάς» (The Kingdoms of Fire). Η τηλεοπτική αυτή σειρά θα επιχειρήσει να αποδομήσει πλήρως την οθωμανική οπτική γωνία για την ιστορία, αποκαλύπτοντας τα εγκλήματα των Τούρκων Οθωμανών κατά των Αράβων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «Βασίλεια της Φωτιάς» εκτυλίσσονται σε μια ταραγμένη ιστορική περίοδο, όταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής εκστρατεύει κατά των Μαμελούκων της Αιγύπτου, προκειμένου να διασφαλίσει τον έλεγχο του Χαλιφάτου. Τότε, η έδρα του Ισλάμ βρίσκεται στο Κάιρο και στα χέρια των Μαμελούκων. Βρισκόμαστε στο 1517. Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής θα τα καταφέρει. Θα αποκτήσει τη σφραγίδα του Χαλιφάτου και θα ελέγξει όλον τον τότε γνωστό αραβικό κόσμο, από την αραβική χερσόνησο έως και την Αλγερία και από τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό έως το Κάιρο, το Τομπρούκ και την Καρχηδόνα. 

Η αραβική αντεπίθεση μέσω τηλεοράσεως αφορά ακριβώς στην αποδόμηση της τουρκικής άποψης για την ιστορία του Ισλάμ, με στόχο την αποκάλυψη των εγκλημάτων του οθωμανικού στρατού κατά των Αράβων μουσουλμάνων. Ο μεγάλος αντίπαλος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και αρχηγός των Μαμελούκων, Πρίγκιπας Τουμάν, συσπειρώνει το αραβικό στοιχείο γύρω του για να αντιμετωπίσει τις οθωμανικές ορδές που εισβάλλουν στην κοιλάδα του Νείλου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά όσον αφορά στην ιστορία ή μάλλον στην ερμηνεία της ιστορίας, όπως τη θέλουν οι Άραβες, σε αντιπαράθεση με την ιστορική ερμηνεία που επιβάλλουν οι νεο-οθωμανοί σκηνοθέτες του Ταγίπ Ερντογάν. Βεβαίως και στις δύο αυτές εκδοχές ηττημένη είναι η ιστορική αλήθεια. Έχουν όμως να κάνουν με την πολιτική πραγματικότητα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, αλλά και στη Βόρειο Αφρική, όπου μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Αράβων και καθεστώτος Ερντογάν, για τον έλεγχο του Σουνιτικού Ισλάμ. 

Έτσι η τηλεοπτική παραγωγή των Βασιλείων της Φωτιάς είναι παναραβική και μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έχουν αναλάβει την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια. Η παραγωγή γίνεται από το κανάλι της Σαουδικής Αραβίας MBC. Ο πρωταγωνιστής που ενσαρκώνει τον Μαμελούκο πρίγκιπα είναι Αιγύπτιος. Ο σκηνοθέτης είναι ο Βρετανός Peter Weber, γνωστός για τις ταινίες «Girl with a Pearl Earring», «Hannibal Rising» και «Emperor».

Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης