Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ συναντήθηκαν στο Κάιρο για να συζητήσουν σχετικά με τη διαδικασία συμφιλίωσης των δύο πλευρών, μια διπλωματική προσπάθεια στην οποία ρόλο διαμεσολαβητή διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία.

Στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να τερματιστεί η 18μηνη διμερής διένεξη ανάμεσα τις δύο χώρες μετά την κίνηση της Ντόχα να ενισχύσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μοχάμεντ Μόρσι που ανετράπη από τον κυβερνητικό στρατό της Αιγύπτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Κατάρ, ο Άχμεντ Νάσερ Μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι, συμμετείχε στις συνομιλίες, στις οποίες τέθηκε υπό συζήτηση μια ενδεχόμενη συνάντηση των αρχηγών κρατών της Αιγύπτου και του Κατάρ είτε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του 2015.

Το Κατάρ υποστήριζε σθεναρά τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι. Οι σχέσεις των δύο κρατών επιδεινώθηκαν ραγδαία όταν ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της αφρικανικής χώρας και τωρινός πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι τον ανέτρεψε το 2013 και προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων, θεωρούν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους απειλή για τα συστήματα εξουσίας τους. Προκαλώντας δυσφορία και εκνευρισμό στο Κάιρο, η Ντόχα έχει προσφέρει καταφύγιο σε εξόριστους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης