Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έπλεξε σήμερα το εγκώμιο της Ευρώπης επειδή έκανε ένα «μεγάλο βήμα» όπως είπε εξακολουθώντας τις επιχειρηματικές συναλλαγές με την Τεχεράνη μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε τον Μάιο από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις που είχε σκοπό να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων, και διέταξε την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ που είχαν ανασταλεί με βάση τη συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αγωνίζονται να διασώσουν τη συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα Μέσο Ειδικού Σκοπού (SPV), όπως το αποκαλεί, το οποίο εξετάζει θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τον Νοέμβριο προκειμένου να διευκολύνει το εμπόριο με το Ιράν.

«Για τη διατήρηση των οικονομικών και νομισματικών σχέσεων με το Ιράν, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα ειδικό σώμα… η Ευρώπη έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα», είπε ο Ροχανί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Σύμφωνα με το Tasnim, ο Ροχανί είπε πως ο Τραμπ αυξάνει τις πιέσεις στην Τεχεράνη για «εσωτερικά, πολιτικά οφέλη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης