Η Ε.Ε. προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει οριστικά τη στρατιωτική επέμβασή της

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, 05:38
Η Ε.Ε. προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει οριστικά τη στρατιωτική επέμβασή της

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της και να τερματίσει οριστικά τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία απηύθυναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της» αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ε.Ε. εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ.: ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» συνεχίζει το κείμενο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

Η Τουρκία συμφώνησε την Πέμπτη να αναστείλει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά, εάν οι κουρδικές πολιτοφυλακές αποχωρήσουν από την περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των οποίων στην Άγκυρα ήταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Οι κουρδικές δυνάμεις εμφανίστηκαν διατεθειμένες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, να τηρήσουν την «κατάπαυση του πυρός» με τα στρατεύματα της Τουρκίας.

Με βάση τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Πενς, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες θα αναδιπλωθούν από έναν τομέα με βάθος 32 χιλιομέτρων που υποτίθεται θα μετατραπεί στη «ζώνη ασφαλείας» που η Άγκυρα απαιτούσε να δημιουργηθεί επί μήνες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, 05:40