Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε τη Δευτέρα ότι «ελπίζει» πως το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι και θα παραμείνει «εγγυημένο» στο Ιράν, θέατρο εδώ και πέντε ημέρες συχνά βίαιων διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Χασάν Ροχανί με αφορμή τις οικονομικές δυσκολίες.

«Παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις ιρανών πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί», ανέφερε μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις στο Ιράν. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, πολλοί από τους οποίους πάντως ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος Ροχανί αναγνώρισε ότι το Ιράν πρέπει να δημιουργήσει «έναν χώρο» στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζουν τις «ανησυχίες τους για την καθημερινότητά τους», όμως ταυτόχρονα καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε από την πλευρά του τη Δευτέρα ότι έχει έρθει «ο καιρός της αλλαγής» στο Ιράν.

Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου έχει καταγγείλει επανειλημμένα τη διεθνή συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 για να εξασφαλιστεί η ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΕ υπερασπίζεται ωστόσο σθεναρά την ιστορική αυτή συμφωνία, που επέτρεψε κατά την άποψή της να αποφευχθεί μια κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης