Σε δόσεις δρομολογούν οι Βρυξέλλες το «κούρεμα» των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας, ως μια μίνιμουμ συνέπεια για την πλήρη κατάλυση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υποψήφια χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, σε πρώτο χρόνο, η Κομισιόν αναμένεται να δρομολογήσει την ανακατανομή κονδυλίων ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2017, ώστε να διοχετευθούν σε δράσεις που αφορούν αποκλειστικά στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ομοίως αναμένεται να πράξει η Κομισιόν και για κονδύλια των ετών 2014-2016, τα οποία επεκτάθηκαν το 2017, ύψους 211,5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κονδύλια αυτά ανέρχονταν αρχικά σε 311 εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπό το φως της ανακατανομής τους αποκλειστικά σε δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναμένεται να περιοριστούν κατά 89,5 εκατομμύρια ευρώ (καθώς άλλες δράσεις δεν θα χρηματοδοτηθούν).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις προθέσεις της Κομισιόν ανέλυσε χθες στο κολέγιο επιτρόπων ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή των κρατών-μελών, στις 16 Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο ωστόσο «κούρεμα» προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας αναμένεται να αφορά στα έτη 2018-2020 και θα τεθεί ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, τον προσεχή Δεκέμβριο, για λήψη πολιτικής απόφασης, αναφορικά με την πορεία που θα προσλάβουν οι επιδιωκόμενες περικοπές.

Πηγή: Φιλελεύθερος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης