Δημοσιογραφικές οργανώσεις στη Βενεζουέλα κατήγγειλαν «απειλές» εναντίον της ελευθερίας της ενημέρωσης έπειτα από δηλώσεις του δεύτερου στην ιεραρχία του καθεστώτος, του Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ο οποίος κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για «συνέργεια» σε μια έκρηξη που προκάλεσε τον τραυματισμό επτά στρατιωτικών.

«Απορρίπτουμε τις κατηγορίες και τις απειλές του βουλευτή Καμπέγιο» και του στρατηγού Σέρχιο Ριβέρο, διοικητή της Εθνικής Φρουράς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξένου Τύπου στη Βενεζουέλα (APEX).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καμπέγιο υποστήριξε το βράδυ της Τετάρτης πως η έκρηξη μιας «βόμβας», που προκάλεσε τον τραυματισμό επτά στρατιωτών την περασμένη Δευτέρα στη διάρκεια ταραχών στη Καράκας, πραγματοποιήθηκε με «τη συνέργεια δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στο σημείο».

Το ισχυρό αυτό στέλεχος του καθεστώτος του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο απηχούσε δηλώσεις του στρατηγού Ριβέρο, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως οι δημοσιογράφοι «γνώριζαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν εκεί και κοιτούσαν τους άνδρες της φρουράς να περνούν χωρίς να τους ειδοποιήσουν», αλλά είχαν πάρει θέσεις για να μαγνητοσκοπήσουν.

«Αυτοί δεν είναι μάντεις και εμείς δεν είμαστε βλάκες. Ήσασταν εκεί επειδή ξέρατε τι θα συμβεί» υποστήριξε ο βουλευτής Καμπέγιο στην εβδομαδιαία τηλεοπτική παρέμβασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η APEX εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «ανακατεύουν τον Τύπο σε πράξεις με τις οποίες δεν έχει καμιά απολύτως σχέση» και κάλεσε τις Αρχές «να σέβονται το έργο των δημοσιογράφων, σε όρους ελευθερίας και ασφάλειας».

Το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων του Τύπου (SNTP) εξέφρασε από τη μεριά του τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Καμπέγιο «επέμεινε να ποινικοποιήσει και να εκθέσει τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης».

Η έκρηξη στη συνοικία Αλταμίρα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης, σ’ ένα πλαίσιο διαδηλώσεων που διεξάγονται εναντίον της εξουσίας του Μαδούρο έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 95 ανθρώπους μέσα σε τρεισήμισι μήνες.

Περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι έχουν τραυματισθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών, σύμφωνα με το SNTP.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης