Η Κίνα έχει θέσει υπό κράτηση και έχει εκφοβίσει δεκάδες Ουιγούρους στην απομακρυσμένη δυτική επαρχία Σινγιάνγκ, επειδή εκφράστηκαν ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ύστερα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσά της πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Τον Ιούλιο του 2009, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ουρούμτσι, εκτυλίχθηκαν επεισόδια βίας ανάμεσα στους Κινέζους Χαν, που αποτελούν την πλειονότητα, και τους Ουιγούρους, που είναι η μειονότητα, κατά τα οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 200 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε, η Κίνα έχει εκτελέσει εννέα ανθρώπους, τους οποίους κατηγορεί ότι υποκίνησαν τη βία, έχει θέσει υπό κράτηση πολλούς άλλους και έχει προχωρήσει σε προσαγωγές εκατοντάδων, ενώ έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Σε έκθεσή της, που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι διαθέτει νέες μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες «το Πεκίνο εξακολουθεί να “εκφοβίζει” οικογένειες που ζητούν να πληροφορηθούν για την τύχη των αγνοούμενων συγγενών τους, οι οποίοι έχουν αποκαλύψει στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια και μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Ιουλίου 2009».

Η Κάθριν Μπέιμπερ, διευθύντρια του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της οργάνωσης, δήλωσε ότι «η γενική τάση καταστολής που παρατηρείται σε ολόκληρη την Κίνα είναι ιδιαίτερα έντονη στη Σινγιάνγκ. Οι κινεζικές Αρχές θα πρέπει να αποκαλύψουν πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξαφάνιση και να σταματήσει τις διώξεις των μελών των οικογενειών τους που αναζητούν απαντήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρει ότι δεκάδες οικογένειες Ουιγούρων έχουν καταγγείλει δημοσίως ότι συγγενείς τους εξαφανίστηκαν από τον Ιούλιο του 2009, παρότι όλοι φοβούνται αντίποινα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης