Η CIA φτιάχνει «Κούκλα του Σατανά» με το… κεφάλι του Μπιν Λάντεν!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, 20:35
Η CIA φτιάχνει «Κούκλα του Σατανά» με το… κεφάλι του Μπιν Λάντεν!
Σε μια προσπάθειά της να υπονομεύσει την επιρροή που ασκούσε το 2005 ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε πολλούς Αμερικανούς, ιδίως νεότερης ηλικίας, η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών της Αμερικής CIA είχε καταστρώσει ένα «διαβόητο» σχέδιο: Θα προωθούσε στις αγορές παιχνιδιών μια κούκλα- ομοίωμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, το πρόσωπο της οποίας θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σταδιακά από αυτό του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε αυτό του… Σατανά.

Το κεφάλι της κούκλας, η οποία έφτανε σε ύψος τα 30 εκατοστά (μαζί με το τουρμπάνι), ήταν ζωγραφισμένο με ένα υλικό το οποίο διαλυόταν όταν η θερμοκρασία ανέβαινε, αποκαλύπτοντας σιγά-σιγά ένα κατακόκκινο πρόσωπο με πράσινα δαιμονικά μάτια και μαύρες ουλές. Ένας δαίμονας, που υποτίθεται ότι θα τρομοκρατούσε τα μικρά παιδιά.

Αυτή η «ψυχολογική» επιχείρηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε το 2005, στο πλαίσιο του πολέμου κατά της Αλ Κάιντα, στον οποίο όλα τα μέσα θεωρούνταν «σωστά» εάν επρόκειτο να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, η CIA είχε έρθει σε επαφή με τον Ντόναλντ Λέβιν, πρώην υπεύθυνο της εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών Hasbro (ο οποίος ήταν εκ των δημιουργών της περίφημης δημοφιλούς φιγούρας Τζι-Άι Τζο).

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της CIA, Κ.Τζ. Κάλντγουελ, το σχέδιο της κούκλας του Οσάμα παρέμεινε στα χαρτιά αφού η ιδέα τελικώς απορρίφθηκε. «Από όσο γνωρίζουμε, παρήχθησαν μόνο τρεις πρωτότυπες κούκλες για να δείξουν πώς θα ήταν το τελικό προϊόν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάλντγουελ, τονίζοντας ότι η υπηρεσία δεν γνωρίζει εάν τέτοιες κούκλες κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον Ποστ υποστηρίζει ότι πολλές εκατοντάδες κούκλες παρήχθησαν στην Κίνα και μεταφέρθηκαν με πλοίο στο Καράτσι του Πακιστάν το 2006. 

Φαίνεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στόχευαν να διευρύνουν την προπαγάνδα κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν και στα μικρά παιδιά…

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η CIA λανσάρει παράξενες ιδέες για να επιτύχει πολύ σοβαρούς στόχους: Τη δεκαετία του 1960 ειδικοί πράκτορες εργάζονταν ακατάπαυστα, αλλά χωρίς επιτυχία, για να διαπιστώσουν ποια ουσία θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της... γενειάδας του Φιντέλ Κάστρο.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ζήτησε από σεναριογράφους του Χόλιγουντ να δημιουργήσουν μια «κάλυψη» για να βοηθήσουν στη διάσωση Αμερικανών διπλωματών από την Τεχεράνη, μια ιστορία που αργότερα γυρίστηκε σε πραγματική ταινία. Πρόκειται για το «Επιχείρηση Argo» η οποία απέσπασε και το όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2012.
Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, 20:37