Σε μια στροφή 180ο προχώρησε ο μεταβατικός πρόεδρος της Μιανμάρ, υπογραμμίζοντας σε συνέντευξη του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι η Aung San Suu Kyi μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Thein Sein εξήγησε ότι ο στρατός θα σεβαστεί τη λαϊκή βούληση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αποδεχτεί ενδεχόμενη εκλογή της διάσημης ακτιβίστριας στη θέση του προέδρου «εφόσον ο λαός την ψηφίσει». Παράλληλα, σημείωσε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί κανονικά, τονίζοντας ότι έχει στενή συνεργασία με την επικεφαλής του NLD προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει από τη διεθνή απομόνωση. Ήδη η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Hillary Clinton, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη νέα «χαλάρωση» των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Μιανμάρ τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της κατάφωρης παραβίασης των ατομικών ελευθεριών από το στρατιωτικό καθεστώς.

«Το αν τελικά θα γίνει ηγέτης του έθνους εξαρτάται καθαρά από τον ίδιο τον λαό. Αν εκείνος την αποδεχτεί, τότε το ίδιο θα κάνω κι εγώ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα σε εμένα και την Aung San Suu Kyi. Είμαστε συνεργάτες», σημείωσε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τοποθετήθηκε και στο «επίμαχο» θέμα με τη διανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο, όπου σύμφωνα με το Σύνταγμα το 25% καταλαμβάνεται αποκλειστικά από στρατιωτικούς. Όπως είπε, ο στρατός θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Aung San Suu Kyi βρισκόταν για χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό στην οικονομική πρωτεύουσα Ρανγκούν λόγω της πολιτικής της δράσης κατά του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνούσε για δεκαετίες την ασιατική χώρα. Τον Νοέμβριο του 2010 αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η μεταβατική κυβέρνηση του πρώην στρατιωτικού, Thein Sein, ενώ εξελέγη και βουλευτής με το κόμμα «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία» (NLD) στις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Απριλίου 2011. Πλέον, μπορεί ελεύθερα να ταξιδεύει στο εξωτερικό και εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται στις Η.Π.Α. στο πλαίσιο περιοδείας της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Θεωρείται ως το απόλυτο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2015, ωστόσο διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα το τοπίο παραμένει «θολό» όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει ο στρατός απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο ισχυρός άνδρας της ασιατικής χώρας είχε συγχαρεί στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, τη διάσημη ακτιβίστρια για το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου που της παρέδωσαν οι Αρχές των Η.Π.Α..

Διαβάστε επίσης:
«Πράσινο» φως για εξαγωγές προϊόντων της Μιανμάρ στις Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012, 03:43

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης