Τους φόβους ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει τον ιστορικό νόμο Roe εναντίον Wade και να καταργήσει των δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση θα πυροδοτήσει μια γενικότερη επίθεση στις ατομικές ελευθερίες, εκφράζουν από το βράδυ της Παρασκευής πολλοί Αμερικανοί αναλυτές.

Οι φόβοι αυτοί οφείλονται σε όσα έγραψε στο σκεπτικό του ο υπερσυντηρητικός δικαστής Κλάρενς Τόμας, ένας από τους πέντε που ψήφισαν υπέρ της ανατροπής του Roe εναντίον Wade. Ο Τόμας έγραψε ότι το δικαστήριο θα πρέπει να αναθεωρήσει προηγούμενες αποφάσεις του, οι οποίες κωδικοποιούσαν τα δικαιώματα στην αντισύλληψη, τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου και τον γάμο μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον ίδιο φόβο εξέφρασαν και οι τρεις δικαστές που έχουν τοποθετηθεί από Δημοκρατικούς προέδρους και μειοψήφησαν στην χθεσινή απόφαση. «Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτή η πλειοψηφία τελείωσε τη δουλειά της» έγραψαν και συμπλήρωσαν ότι το δικαίωμα στην άμβλωση «δεν στέκεται μόνο του». Αντίθετα, «το Δικαστήριο το έχει συνδέσει επί δεκαετίες με άλλες παγιωμένες ελευθερίες που αφορούν την σωματική ακεραιότητα, τις οικογενειακές σχέσεις και την τεκνοποίηση».

Τι αλλάζει στις ΗΠΑ

Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συνολικά 21 Πολιτείες των ΗΠΑ – οι περισσότερες από αυτές στο Νότο και βαθιά στην ενδοχώρα– έχουν έτοιμες τροποποιήσεις που μπορούν άμεσα να ενεργοποιηθούν και να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά την σημερινή απόφαση. Η λίστα έχει μεγαλώσει τους τελευταίους μήνες και περιλαμβάνει τις εξής Πολιτείες: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Αρκάνσας, Τζόρτζια, Αϊντάχο, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μίσιγκαν, Μισισιπή, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα , Δυτική Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν και Ουαϊόμινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ακρίβεια, το Μιζούρι δεν περίμενε καθόλου. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας, Έρικ Σμιτ, υπέγραψε την απόφαση που ουσιαστικά βάζει τέλος στις αμβλώσεις στο Μιζούρι. 

Άλλες δύο Πολιτείες – η Ιντιάνα και η Νεμπράσκα – θεωρούνται τουλάχιστον «εχθρικές» περιοχές για τις αμβλώσεις, όπως καθορίζεται από το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι η άμβλωση θα μπορούσε εύκολα να γίνει παράνομη και σε αυτές τις Πολιτείες. Επίσης, η Φλόριντα και η Μοντάνα υιοθέτησαν πρόσφατα περιορισμούς για τις αμβλώσεις, κάτι που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να αποφασίσουν την πλήρη απαγόρευση.

Στον αντίποδα υπάρχουν περίπου 20 Πολιτείες «καταφύγια» για τις γυναίκες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν άμβλωση. Μάλιστα, τουλάχιστον οκτώ Πολιτείες πρόκειται να επεκτείνουν την πρόσβαση σε αμβλώσεις. Αυτές είναι η Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ, η Χαβάη, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον και το Βερμόντ.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι μόνο πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη θέση. Αυτές είναι το Νιου Χάμσαϊρ, το Νέο Μεξικό, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια και η Βιρτζίνια. Σε αυτές τις Πολιτείες, η άμβλωση είναι προσβάσιμη σήμερα, αλλά δεν υπάρχει καμία νομική κατοχύρωση, επομένως δεν είναι σαφές ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν.

Τα χάπια της άμβλωσης

Η επόμενη δικαστική μάχη αναμένεται να δοθεί για την πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης μέσω του ταχυδρομείου

Ορισμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταστήσει δύσκολη ή αδύνατη την απόκτηση χαπιών για την άμβλωση μέσω ταχυδρομείου. Ωστόσο, η Αριζόνα, το Αρκάνσας και το Τέξας έχουν απαγορεύσει την αποστολή χαπιών για άμβλωση σε ασθενείς. Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν επιχειρηθεί και αποκλειστεί από δικαστήρια στη Μοντάνα, την Οκλαχόμα και τη Νότια Ντακότα.

Άλλες πολιτικές ενδέχεται να περιορίζουν την πρόσβαση στην άμβλωση μέσω ταχυδρομείου με έμμεσο τρόπο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει σε 19 Πολιτείες, ένας γιατρός πρέπει να είναι παρών στη διαδικασία, επομένως η τηλεϊατρική δεν αποτελεί επιλογή. Ορισμένες Πολιτείες έχουν περιορίσει το εύρος των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για την άμβλωση, απαγορεύοντας ουσιαστικά τα χάπια σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές.

Αρκετά πολιτειακά νομοθετικά σώματα έχουν υιοθετήσει φέτος παρόμοιες απαγορεύσεις στις αμβλώσεις μέσω τηλεϊατρικής, φαρμακευτικής αγωγής ή μέσω ταχυδρομείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης