Το υπουργείο Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου παρέπεμψε στην αστυνομία τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανία Μπόρις Τζόνσον, μετά τις νέες καταγγελίες ότι παραβίασε τις υγειονομικές απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Ο Τζόνσον, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί πέρσι το καλοκαίρι έπειτα από αλλεπάλληλα σκάνδαλα –κυρίως αυτά που αφορούσαν τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ– έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων. Όμως, όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα Times, το υπουργείο Συντονισμού, το λεγόμενο Cabinet Office, ενημέρωσε ξανά την αστυνομία αφού εντόπισε νέα στοιχεία στην έρευνά του για τον χειρισμό της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι «εξετάζει» τις πληροφορίες που της μετέφερε το υπουργείο στις 19 Μαΐου και αφορούν την «πιθανή» παραβίαση των κανόνων για την Covid-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει ενημερωθεί επίσης η αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ για εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών.

Ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον έκανε λόγο για «προφανή προσπάθεια να κατασκευαστεί κάτι από το τίποτα, για πολιτικούς λόγους», υπογραμμίζοντας ότι οι δικηγόροι του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν τόσο στο υπουργείο Συντονισμού όσο και στην κοινοβουλευτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το ίδιο θέμα, ότι οι εν λόγω εκδηλώσεις ήταν νόμιμες.

Ο Μπόρις Τζόνσον ερευνάται από τη Βουλή των Κοινοτήτων που θα κληθεί να αποφασίσει εάν ο πρώην πρωθυπουργός είπε ψέματα στο κοινοβούλιο όταν δήλωσε, κατ’ επανάληψη, ότι τηρούνταν όλα τα μέτρα στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στις 22 Μαρτίου κατέθετε επί τρεις και πλέον ώρες στην κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση και μπορεί να του στοιχίσει ακόμη και την έδρα του στη Βουλή. Ο ίδιος τόνισε «με το χέρι στην καρδιά» ότι δεν είπε ψέματα στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης