Οι ρωσικές αρχές εντόπισαν έναν αστυνομικό ως ύποπτο της διαρροής στοιχείων με προσωπικά δεδομένα επιβατών αεροπορικών πτήσεων, μεταξύ των οποίων και ατόμων που ενδεχομένως εμπλέκονται στη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, γράφει σήμερα η εφημερίδα Kommersant.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί για μια ακόμη υπόθεση που αφορά την άσκηση ποινική δίωξης για τη «διαρροή» προσωπικών δεδομένων ταξιδιωτών που επέβαιναν στην ίδια αεροπορική πτήση Τομσκ-Μόσχα με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι την ημέρα της δηλητηρίασής του τον περασμένο Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, την ποινική δίωξη άσκησε η Ανακριτική Επιτροπή της Αγίας Πετρούπολης μαζί με την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) εναντίον υπόπτου αστυνομικού, ο οποίος φέρεται να πούλησε τα στοιχεία που πήρε από τη βάση δεδομένων της αρμόδιας υπηρεσίας, γνωστής ως Rozisk-Magistral.

Η Ανακριτική Επιτροπή έκρινε την πράξη του αστυνομικού ως κατάχρηση εξουσίας. Με την άσκηση της νέας αυτής ποινικής δίωξης εναντίον του αστυνομικού φαίνεται πως συνδέεται και η σύλληψη το περασμένο Σάββατο και πολύωρη ανάκριση της δημοσιογράφου του ιστότοπου Baza, Μάιλε Ματσιούλιτε, γράφει η εφημερίδα Kommersant.

Η εφημερίδα δεν κατονομάζει το όνομα του αστυνομικού, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δέκα και πλέον ετών, ούτε αναφέρει αν συνελήφθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat και η ιστοσελίδα The Insider, επικαλούμενοι στοιχεία των αεροπορικών πτήσεων και των επιβατών των πτήσεων αυτών, είχαν αποκαλύψει τον περασμένο Δεκέμβριο τα ονόματα των πρακτόρων της FSB και επίδοξων δολοφόνων του Ναβάλνι.

Η νέα αυτή ποινική δίωξη κατά του αστυνομικού στην Αγία Πετρούπολη είναι η δεύτερη που δημοσιοποιούν τα ρωσικά MME. 

Τον Ιανουάριο η ημερήσια οικονομική εφημερίδα RBC είχε γράψει ότι ένας αξιωματικός της αστυνομίας από την πόλη Σαμάρα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, με την ίδια κατηγορία, ότι διαβίβασε πληροφορίες που συνέβαλαν στο να αποκαλυφθούν οι δηλητηριαστές του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι έχει ισχυριστεί μετά τη δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ που χρησιμοποιείται από τον στρατό όπως υποστηρίζουν πολλές δυτικές χώρες, ότι την εντολή για τη δολοφονία του την έχει δώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή.

Πηγές: Reuters, Kommersant

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης