Η Αρμενία ήρε σήμερα τον στρατιωτικό νόμο που είχε επιβάλει στην αρχή του πολέμου με το Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο της αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε από 118 βουλευτές σε σύνολο 132, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και την αντιπολίτευση για αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την ταπεινωτική ήττα της Αρμενίας στη σύγκρουση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού διαδηλώνουν τακτικά ζητώντας την παραίτησή του και πέτυχαν τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, όμως η αρμενική νομοθεσία προβλέπει πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποποιηθεί των καθηκόντων του όσο ισχύει ο στρατιωτικός νόμος.

Ο Αραράτ Μιρζοϊάν, πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δήλωσε την Τρίτη πως η πολιτική συμμαχία που βρίσκεται στην εξουσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή «καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης μέσω πρόωρων εκλογών».

Η συντριβή που υπέστησαν στη διάρκεια της σύγκρουσης το φθινόπωρο απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ σημάδεψε τους Αρμένιους που είχαν αναδειχθεί νικητές σε έναν πρώτο πόλεμο όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάπαυση του πυρός, την οποία διαπραγματεύθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων, περιλάμβανε σημαντικές απώλειες για την αρμενική πλευρά και την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης