Τέλος δεν έχει η κρίση που έχει ξεσπάσει στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Βρετανία με αφορμή το εδαφικό καθεστώς των Φώκλαντ.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner, κάλεσε την Πέμπτη τη Βρετανία, ανήμερα της επετείου για τα 30 χρόνια από το τέλος του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες (1982), για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά το εν λόγω ζήτημα. Το Μπουένος Άιρες κατηγορεί για επεκτατική πολιτική το Λονδίνο, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεκαθαρίζει πως οι κάτοικοι των Φώκλαντ είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν σε «ποια πλευρά επιθυμούν να ανήκουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ιστορία και η Γεωγραφία ενισχύουν τους ισχυρισμούς μας. Πώς είναι δυνατόν η Βρετανία να διεκδικεί τα Μαλβίνας (Φώκλαντ), τη στιγμή που αποτελούν τμήμα της Νοτίου Αμερικής; Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουν ότι αποτελούν έδαφος της Βρετανίας, τη στιγμή που απέχουν 14.000 χλμ. μακριά», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον της Επιτροπής για την Απο-Αποικιοποίηση του Ο.Η.Ε..

«Η Βρετανία εκμεταλλεύεται την προνομιακή μεταχείριση που της εξασφαλίζει η μόνιμη θέση που κατέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.. Το θέμα με τα Μαλβίνας αποτελεί μια πρόκληση για να δούμε αν είμαστε ικανοί ή όχι να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις και τα παρωχημένα κλισέ. Ο κόσμος αλλάζει και υπάρχουν πλέον καινούριοι “παίκτες”», κατέληξε.

Εκτιμάται ότι στον πόλεμο των Φώκλαντ 650 Αργεντινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, με τις απώλειες της Βρετανίας να φθάνουν τους 255.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Επέτειος για τα 30 χρόνια από τον πόλεμο των Φώκλαντ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012, 05:23

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης