Ο πιο σκοτεινός τρομοκρατικός όμιλος της Μέσης Ανατολής, η Daech, είχε κατακτήσει τη Μοσούλη, τον Ιούνιο του 2014, με μια επίθεση-αστραπή που της επέτρεψε να ελέγχει τεράστιες περιοχές στη Συρία και στο Ιράκ. Από τότε, όμως, έχει χάσει μεγάλο μέρος από αυτές τις εκτάσεις.

O διοικητής Stephen Townsend, ο οποίος ηγείται των δυνάμεων της Δύσης, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της ομάδας Ισλαμικό Χαλιφάτο, τόνισε σχετικά: «Όλα πάνε βάσει σχεδίου. Οι δυνάμεις της Daech έχουν αποδυναμωθεί αρκετά και είναι πια θέμα χρόνου να πέσει και το τελευταίο οχυρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες των τζιχαντιστών είναι σε σύγχυση, σύμφωνα με τους Ιρακινούς αξιωματούχους. Το δυτικό τμήμα της ιρακινής πόλης της Μοσούλης, στο οποίο είχαν στήσει το στρατηγείο τους κορυφαία στελέχη του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN, φαίνεται να αδειάζει.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται και την επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ιράκ, Ρέιντ Σακίρ Τζαντάτ, η οποία είπε ότι οι τζιχαντιστές αφήνουν τη Μοσούλη «σε κατάσταση σοκ, σύγχυσης και πανικού, και στο τελευταίο μεγάλο οχυρό τους απομένουν πλέον λιγότεροι από 2.000 τζιχαντιστές».
  
«Μονάδες αναγνώρισης μας πληροφορούν ότι η τρομοκρατική οργάνωση Daech καταρρέει και ότι οι ηγέτες της προσπαθούν να ξεφύγουν όπως-όπως» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού. Προηγουμένως, ανακοινώθηκε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πλησίαζαν πλέον σε απόσταση αναπνοής το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της ομάδας Ισλαμικό Χαλιφάτο στο Ιράκ, στη δυτική Μοσούλη.

«Το τοπικό κυβερνείο της οργάνωσης του ISIS άρχισε να διαλύεται και το οχυρό στην παλιά πόλη θα βρεθεί πολύ σύντομα υπό πολιορκία», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στη Μοσούλη

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές εκατοντάδες πολίτες εγκατέλειψαν την παλιά πόλη και με τη βοήθεια των ιρακινών στρατευμάτων έχουν βρει καταφύγιο έξω από τη Μοσούλη ή σε περιοχές που περιλαμβάνονται ήδη στο ανατολικό μέρος του «Μαργαριταριού του Βορρά» (Μοσούλη).

Εκατοντάδες άμαχοι έχουν αναζητήσει ήδη καταφύγιο στην έρημο νότια της Μοσούλης, προκειμένου να ξεφύγουν από τις μάχες μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και των αγωνιστών της Daech.

«Φύγαμε στις πέντε το πρωί. Τρέξαμε πολύ στην αρχή, επειδή ήμασταν φοβισμένες από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών» του ομίλου Ισλαμικό Χαλιφάτο, δήλωσε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης η Μπάιντα, μια νεαρή γυναίκα 18 ετών, η οποία κρατούσε και το μωρό της αγκαλιά. «Έπειτα από ώρες περπάτημα έφτασα στις περιοχές που ελέγχονται από τον ιρακινό στρατό. Ήταν σαν να είχα δραπετεύσει από την κόλαση. Η ζωή μας καθημερινά ήταν ένας εφιάλτης, καθώς ήταν ελεγχόμενη από τους τζιχαντιστές που τις περισσότερες ώρες της ημέρας μάς είχαν δεμένες για να μην τους ξεφύγουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων η γυναίκα. «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εφιάλτης για όλους μας και ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι από τις απανωτές εκρήξεις που ακούγονταν» λέει η Μπάιντα.

Τουλάχιστον 26.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, από την έναρξη της επίθεσης στη δυτική Μοσούλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εκτοπισθέντων και Μετανάστευσης.

«Υπενθυμίζουμε ότι στη Μοσούλη η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που βιώνουν οι πολίτες στο Χαλέπι» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Εν τω μεταξύ, περίπου 300 Ιρακινοί -γυναίκες, άνδρες και παιδιά- κατέφυγαν σε διάφορες περιοχές της Μοσούλης, νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Όσοι παραμένουν όμως στο δυτικό κομμάτι της πόλης αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς και τις μαρτυρίες όσων έχουν καταφέρει να εισέλθουν σε φιλοκυβερνητικές περιοχές.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για περίπου 750.000 ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι στις πυκνοκατοικημένες δυτικές συνοικίες. Οι συνθήκες διαβίωσής τους εκεί επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα» δήλωσε ο Hala Jaber, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).

Τρεις μέρες χωρίς φαγητό ήταν η Hachem, μια νεαρή μητέρα 16 ετών, η οποία αισθάνεται τυχερή, αφού κατάφερε να φύγει εγκαίρως από τη δυτική Μοσούλη. Δεν θα ξεχάσει όμως ποτέ, όπως λέει, τις «τελευταίες μαρτυρικές μέρες», οπότε και «είχαμε κολλήσει στο εσωτερικό της πόλης λόγω της μάχης και δεν είχαμε φαγητό, ενώ την τελευταία ημέρα τελείωνε και το νερό»… «Ένιωθα ότι είχε φτάσει πια το τέλος μας» είπε χαρακτηριστικά.

Τόσο η 16χρονη όσο και η Μπάιντα περιέγραψαν και τη σκληρότητα του ISIS απέναντι στις γυναίκες: «Mας έσπρωχναν και μας κλoτσούσαν, αλλά το χειρότερο ήταν οι εκτελέσεις, τα μαστιγώματα και ο ακρωτηριασμός αρκετών ανθρώπων».

Ένα χιλιόμετρο από το τελευταίο οχυρό…

Στην παρούσα φάση οι τζιχαντιστές προβάλλουν αντίσταση μόνο νoτιοδυτικά της Μοσούλης, σύμφωνα με δήλωση στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ανώτερου διοικητή των δυνάμεων του Ιράκ κατά της τρομοκρατίας (CTS).

Αυτές οι επίλεκτες μονάδες αγωνίζονται για την «ανάκτηση της κατοικημένης περιοχής της al-Maamoun, που θεωρείται σημαντική για τον έλεγχο του δρόμου προς τη Βαγδάτη και τις γύρω περιοχές» δήλωσε ο Γενικός Διοικητής Αμπντέλ Ghani al-Assadi.

Η αντίσταση των τζιχαντιστών εκεί ήταν αναμενόμενη, επειδή αυτός ο άξονας αποτελεί μία κύρια γραμμή άμυνάς τους, προσέθεσε, τονίζοντας ότι και αυτή η περιοχή είναι θέμα χρόνου να περιέλθει στην κατοχή του ιρακινού στρατού.

Η έναρξη της επίθεσης στη Μοσούλη ανακοινώθηκε από τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι τη νύχτα της 16ης Οκτωβρίου του 2016. Ο ιρακινός στρατός και η αστυνομία υποστηρίζεται από κουρδικές πολιτοφυλακές και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού από αέρος, που στις 19 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους ξεκίνησε υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον μια μεγάλη επιχείρηση κατά του προμαχώνα του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Συν τοις άλλοις, Ιρακινοί στρατιώτες με την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων έχουν κόψει εντελώς την οδική σύνδεση μεταξύ Μοσούλης και Ταλ Αφάρ, όπου βρίσκονταν περίπου 250 τζιχαντιστές -70 χιλιόμετρα προς τα δυτικά- όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ένας Ιρακινός διοικητής.
Ο στρατός, είπε, απέχει μόλις «ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά της εισόδου του τελευταίου κάστρου του ISIS στη δυτική Μοσούλη».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το ανατολικό τμήμα της πόλης, που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Τίγρη, τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο του ιρακινού στρατού.

Έναν μήνα αργότερα, οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν για πρώτη φορά στη δυτική Μοσούλη, όπου οι σφοδρές μάχες δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την τύχη των 750.000 αμάχων που παραμένουν στις περιοχές αυτές.

Ο κίνδυνος των ελεύθερων σκοπευτών

Δεκάδες εκτοπισμένοι έχουν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις μάχες που εντάθηκαν με την επέλαση των ιρακινών δυνάμεων στο κέντρο της Μοσούλης, με κατεύθυνση την παλιά πόλη της, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, έχουν ταμπουρωθεί περίπου 2.000 τζιχαντιστές.

«Οι σφαίρες των ελεύθερων σκοπευτών αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό κίνδυνο για τους αμάχους στη Μοσούλη» δήλωσε ο Kathy Bequary, διευθυντής του NYC, μιας ομάδας γιατρών που παρέχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε μια κινητή κλινική στα περίχωρα της πόλης, στο βόρειο Ιράκ.

«Έχουμε να κάνουμε με πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς που προκαλούνται από ελεύθερους σκοπευτές» είπε στο AFP, προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας είναι στρατιώτες, αλλά επηρεάζονται επίσης και πολίτες. Ένα πεντάχρονο κορίτσι έχει χτυπηθεί και βρίσκεται σε μια κατάσταση πολύ, πολύ κρίσιμη»…

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης