Ένα χρόνο θα κρατήσει η απαγόρευση εισαγωγών των προϊόντων διατροφής που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία και αφορούν το βόειο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά, τα ψάρια, το τυρί, το γάλα, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή μπορεί να αρθεί εάν «οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία εποικοδομητική προσέγγιση», δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε παρέμβασή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις. Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία», συνέχισε.

Η απαγόρευση δεν αφορά τις βρεφικές τροφές και οι ρώσοι πολίτες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους στο εξωτερικό, όμως κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της κατάστασης με την μεταπώληση απαγορευμένων προϊόντων θα τιμωρείται αυστηρά, προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ.

Ο πλήρης κατάλογος των προϊόντων που υπόκεινται στο ρωσικό εμπάργκο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να εκμεταλλευθούμε την κατάσταση προς όφελός μας», είπε ο ρώσος πρωθυπουργός δεσμευόμενος «να εμποδίσει την αύξηση των τιμών» και να απελευθερώσει θέσεις στην ρωσική αγορά «για τους δικούς μας παραγωγούς».

«Μία τέτοια ευκαιρία -μία μοναδική ευκαιρία για το άνοιγμα και την ανάπτυξη της βιομηχανίας μας που προορίζεται για την υποκατάσταση των εισαγωγών – δεν μπορεί να περάσει ανεκμετάλλευτη», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης