Συνέντευξη στον Χρήστο Μαζάνη 

Έπειτα από επικοινωνία αρκετών εβδομάδων, κι αφού είχαμε συζητήσει τα θετικά και τα αρνητικά, ο μοναχογιός του μεγαλύτερου βαρώνου ναρκωτικών όλων των εποχών, του Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ Γκαβίρια (Bablo Escobar), μίλησε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του και να ζήσει μακριά από την Κολομβία, μαζί με την μητέρα του και την αδελφή του, δεν ασχολήθηκε με τις δουλειές του πατέρα του Δον Πάμπλο. Παρόλο που ορκίστηκε εκδίκηση για τον θάνατό του, άλλαξε γνώμη και προτίμησε να είναι ειρηνιστής, ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα του πολέμου των ναρκωτικών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν την ιστορία του Πάμπλο Εσκομπάρ και όλοι γνωρίζουν πως δύσκολα θα υπάρξει κάποιος άλλος ο οποίος θα του μοιάσει. Ο Πάμπλο έφτασε να ελέγχει το 80% της παγκόσμιας διακίνησης κοκαΐνης και να φιγουράρει στη λίστα του Forbes στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάμπλο είχε μια μεγάλη αδυναμία, την οικογένεια. Ο γιος του και η κόρη του τον έκαναν άλλον άνθρωποΑπό την άλλη πλευρά όμως ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων αθώων σε έναν πόλεμο μεταξύ Αρχών και διακινητών, ενώ δεν δίστασε να τα βάλει και με την ίδια την κυβέρνηση της Κολομβίας, σκοτώνοντας πολιτικούς. 

Ο Πάμπλο είχε μια μεγάλη αδυναμία, την οικογένεια. Ο γιος του και η κόρη του τον έκαναν άλλον άνθρωπο. Ο βαρόνος μπορούσε να διατάζει την εκτέλεση ανθρώπων ενώ παράλληλα διάβαζε παραμύθια στην κόρη του, έπαιζε με τον γιο του ή έγραφε ποιήματα στη γυναίκα του. Η ζωή του Εσκομπάρ ενέπνευσε πολλούς παραγωγούς του κινηματογράφου να δημιουργήσουν δημοφιλείς ταινίες.

Ο γιος του, Χουάν Πάμπλο,έπειτα από σχεδόν 23 χρόνια σιωπής, αποφάσισε τελικά να μιλήσει και να περιγράψει σε ένα βιβλίο του τα πραγματικά γεγονότα που έζησε με τον πατέρα του… 

Ο ίδιος, πολλές φορές έχει διαψεύσει γεγονότα τα οποία έχουν γραφτεί ή ειπωθεί για τον πατέρα του, λέγοντας πως είναι υπερβολές, προκειμένου κάποιος να «πουλήσει» την υστεροφημία του Εσκομπάρ. Το βιβλίο του κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα. 

Ο Χουάν Πάμπλο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα και θα έρθει για πρώτη φορά στην χώρα μας τον Μάρτιο του 2017. Όπως μας είπε, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά και να πούμε πολλά…

Aκολουθεί η συνέντευξη στο zougla.gr η οποία έγινε στα Ισπανικά :

-23 χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα σου αποφάσισες να γράψεις ένα βιβλίο το οποίο έχει μεγάλη επιτυχία. Βέβαια σε αυτό το βιβλίο περιγράφονται τα πραγματικά γεγονότα. Για ποιο λόγο θέλησες να γράψεις τώρα αυτό το βιβλίο και να το διαβάσει ο κόσμος ;

Υπάρχουν τρεις λόγοι:

1. Έγραψα αυτό το βιβλίο για να δώσω στα θύματα του πατέρα μου την πρόσβαση στην πραγματική αλήθεια των γεγονότων. Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα μικρό μέρος της αρχής αποκατάστασης των θυμάτων, γιατί οι επίσημες εκδοχές που δίνονται δεν είναι πραγματικές.

2. Γιατί θέλω ο γιος μου να έχει στα χέρια του την πραγματική ιστορία του παππού του ώστε κανείς στο μέλλον να μην μπορεί να του πει ψέματα για ό,τι έκανε ή δεν έκανε ο παππούς του Πάμπλο.

3. Γιατί θέλησα να δώσω ένα μήνυμα στους νέους, να τους προτείνω να μην επαναλάβουν την ιστορία του πατέρα μου και να τους κάνω να συνειδητοποιήσουν ότι οι πράξεις μας έχουν και συνέπειες.

-Tι είναι αυτό που θυμάσαι πιο έντονα από τον πατέρα σου στα χρόνια που ήταν ισχυρός ;

Τα είχαμε όλα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είχαμε τίποτα. Είχαμε πολλά σπίτια αλλά δεν μπορούσαμε να ζήσουμε σε κανένα. Πολύ χρήμα και λίγη ελευθερία. Χρήμα που στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε για να χρηματοδοτήσουμε τις χειρότερες δυστυχίες μας, όπως ο θάνατος του πατέρα μου.

-Τελικά εσύ δεν ακολούθησες τον δρόμο του πατέρα σου κι επέλεξες την ειρήνη, παρόλο που έχει γραφτεί ότι στην αρχή –θεωρητικά- διψούσες για εκδίκηση. Για ποιο λόγο ; Τα καρτέλ όμως των ναρκωτικών συνεχίζουν να υπάρχουν και καθημερινά στον κόσμο πεθαίνουν γυναίκες και παιδιά. Μπορούν να σταματήσουν τα καρτέλ ή κάποιοι δεν θέλουν ;

Η εξουσία είναι εθισμός μεγαλύτερος από αυτόν του χρήματος και των ναρκωτικών. Η απαγόρευση των ναρκωτικών εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη, την παγκόσμια διαφθορά, τις πωλήσεις όπλων και προστατεύει την βία στους δρόμους της Λατινικής Αμερικής.

-Πολλοί γιοι εμπόρων ναρκωτικών και μαφιόζων ( πχ Angelo Provenzano στην Ιταλία) δεν ακολούθησαν τις δραστηριότητες των πατεράδων τους. Πώς το εξηγείς αυτό ; Μήπως όταν έχεις βιώσει έναν τόσο σκληρό άνθρωπο εξελίσσεσαι στο ακριβώς αντίθετο ;

Αυτή είναι μια καλή θεωρία. Πιστεύω ότι όταν ζεις από τόσο κοντά τη βία και τις συνέπειές της γίνεσαι πιο συνειδητοποιημένος άνθρωπος σε σχέση με την ευρύτερη σημασία της ειρήνης στους κόλπους της οικογένειας και στην κοινωνία μας. Όσο κι αν αγαπάμε τους πατεράδες μας, δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως γιοι τους να ακολουθήσουμε τα βήματα τους. Πιστεύω ότι όταν μεγαλώνει κάποιος με αγάπη στο τέλος δεν μπορεί παρά να γίνει άνθρωπος της ειρήνης.

-Ο πατέρας σου παρόλο που ήταν αδίστακτος πέθαινε για την οικογένειά του. Σας αγαπούσε πάρα πολύ και μαζί σας γινόταν παιδί. Πώς θυμάσαι τον μεγαλύτερο έμπορο κοκαΐνης του κόσμου να γίνεται παιδί ;

Ο πατέρας μου πάντα ήταν ο ίδιος για την οικογένεια του: ένας αγαπησιάρης άνθρωπος που διάβαζε παραμύθια στην μικρή μου αδερφή, που μου τραγουδούσε τραγούδια και που πρόσφερε λουλούδια στη μητέρα μου με ποιήματα γραμμένα για εκείνη. Δεν μπορούμε να μισήσουμε αυτόν που μας έδωσε μόνο αγάπη. Πρέπει να συνυπάρξω με τις δυο πραγματικότητες του πατέρα μου, ήταν πολύ καλός αλλά και πολύ κακός ταυτόχρονα.

-Παρόλο που πέρασες δύσκολα μετά τον θάνατο του πατέρα σου τα κατάφερες κι έγινες ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Θέλω να μου απαντήσεις αν φοβάσαι ακόμα , αν κοιμάσαι ήσυχος ; Το ρωτάω αυτό διότι λέγεται πως ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα εχθροί του πατέρα σου….

Κοιμάμαι με ήσυχη τη συνείδησή μου. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν αποτελώ κανένα κίνδυνο και καμία απειλή για κανέναν. Θα πεθάνω ως άνθρωπος της ειρήνης, δεν θα αφήσω την ιδία κληρονομιά αίματος και βίας στον γιο μου, σαν αυτή που εγώ κληρονόμησα από τον πατέρα μου.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια ;

Υπάρχει μέλλον; Μέχρι τότε θα έχω ζήσει μόνο στο παρόν, πεπεισμένος ότι αν σπείρεις αγάπη θα θερίσεις αγάπη μέχρι να έρθει το τέλος. Αν σπέρνεις μίσος τότε όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Το μέλλον μου θέλω να το αφιερώσω στο μεγάλωμα του μικρού μου γιου με αγάπη και ανθρώπινες αξίες ώστε να γίνει ένας καλός άνθρωπος για την κοινωνία. Το μέλλον μου θα είναι να ανακυκλώσω το παρελθόν μου και να πάρω μαθήματα ζωής για να μην το επαναλάβω.

-Γιατί σε πολλές ταινίες που έχουν γίνει για τον πατέρα σου δεν αναφέρονται πραγματικά τα γεγονότα και υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι ψεύτικα ;

Γιατί οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες πιστεύουν ότι με ψέματα θα βγάλουν περισσότερα χρήματα. Γιατί ποτέ δεν σκέφτονται τις συνέπειες των ψεμάτων τους, νομίζουν ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι, αλλά στην πραγματικότητα παίζουν με το παρελθόν ενός ολόκληρου έθνους και με τον πόνο χιλιάδων θυμάτων που υπέφεραν πολύ χειρότερη βία από αυτή που εκείνοι παρουσιάζουν στις τηλεοπτικές σειρές και στις ταινίες για τον πατέρα μου. Το χειρότερο όμως είναι ότι με αυτές τις παραγωγές κάνουν τους νέους να πιστεύουν ότι το να είσαι ναρκομανής είναι κουλ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που προκαλούν στην κοινωνία.

-Να έρθουμε τώρα και λίγο στην Ελλάδα. Έχεις παρακολουθήσει τι τραβάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης ; Μάλλον κι εσύ θα έχεις ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Τι μήνυμα στέλνεις στους Έλληνες ;

Σέβομαι πολύ τα εσωτερικά θέματα κάθε χώρας. Στην Αργεντινή έχουμε ζήσει μεγάλες κρίσεις αλλά στην πορεία μαθαίνει κανείς να τραβάει μπροστά, με προσπάθεια, δημιουργικότητα και επιμονή. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναλαμβάνουμε μεγαλύτερη ευθύνη όταν πρόκειται να επιλέξουμε τους ηγέτες μας, γιατί σε αυτούς εναποθέτουμε την ευθύνη της πορείας μας ως έθνος.

Επιμέλεια μετάφρασης στα Ισπανικά: Αθηνά Βλάχου 

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη που έδωσε ο ανιψιός του Τσε Γκεβάρα στο zougla.gr :

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης