Δικαστής έδωσε εντολή η αντιπρόεδρος του Κογκρέσου της Ονδούρας Λένα Γκουτιέρες, ο πατέρας της και δύο αδέλφια της να τεθούν σε κατ’ οίκον κράτηση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για ένα σκάνδαλο διαφθοράς, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου χθες.

Η Γκουτιέρες, μέλος του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος, όπως και τα μέλη της οικογένειάς της, κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βάρος του υπουργείου Υγείας και πλαστογραφία εγγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές της Ονδούρας είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης της Γκουτιέρες την Τρίτη. Η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου προχθές Παρασκευή.

Η Γκουτιέρες και η οικογένειά της διαψεύδουν τις σε βάρος τους κατηγορίες και αντιτείνουν ότι πούλησαν το 2009 μια φαρμακευτική εταιρεία η οποία έχει καταγγελθεί το πουλούσε σε υπερβολικές τιμές και νοθευμένα φάρμακα στο υπουργείο Υγείας.

Η εξέλιξη της υπόθεσης σημειώθηκε εν μέσω της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων που διαρκούν έξι εβδομάδες με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημία ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλείας της Ονδούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερνάντες έχει παραδεχθεί ότι εταιρείες οι οποίες ενέχονται στο σκάνδαλο είχαν συμβάλει στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2013, διατείνεται όμως πως ούτε ο ίδιος, ούτε το Εθνικό Κόμμα γνώριζαν την προέλευση των χρημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης