Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη αναμένονται σήμερα στη Γενεύη για έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τις πρώτες μετά την αποτυχημένη διαδικασία ειρήνευσης του 2016, η οποία είχε διαρκέσει πολλούς μήνες.

Η αντιπροσωπεία των σιιτών ανταρτών Χούτι δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς παραμένει εγκλωβισμένη στη Σανάα. Για τον λόγο αυτόν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Βρετανός Μάρτιν Γκρίφιθς, αποφάσισε να ακυρώσει τις σημερινές διαβουλεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να λάβει άδεια από τις επιτιθέμενες χώρες (τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για να προσφέρει ένα αεροσκάφος από το Ομάν προκειμένου να μεταφερθεί η αντιπροσωπεία των Χούτι, τραυματίες και εγκλωβισμένοι» στη Σανάα, δήλωσε πηγή από την αντιπροσωπεία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών al Massirah.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την Τετάρτη τις αντιμαχόμενες πλευρές «να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης».

«Έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία, να επαναλάβουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια επίλυση της σύγκρουσης», η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, τόνισε ο Γκρίφιθς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο λαός της Υεμένης έχει απελπιστικά ανάγκη από ένα μήνυμα ελπίδας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εργασίες που θα αναλάβουμε από κοινού τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να τους στέλνουν μια αχτίδα ελπίδας» πρόσθεσε.

Όμως, οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες και ο ίδιος ο Γκρίφιθς έχει θέσει τον πήχη αρκετά χαμηλά, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται απλώς για «διαβουλεύσεις» που «θα θέσουν τις βάσεις» για «επίσημες διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν αργότερα».

Σημάδι του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία, και τους αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, είναι ότι δεν προβλέπεται καμία άμεση συνάντηση μεταξύ τους, εκτός απροόπτου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών είναι να συμφωνηθούν «μέτρα εμπιστοσύνης» μεταξύ των πλευρών, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών και η ανταλλαγή κρατουμένων. «Υπάρχει μια πιθανότητα χειροπιαστής προόδου» στο θέμα, επεσήμανε.

Σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη, η νέα διαδικασία «ίσως να οδηγήσει σε κάτι», αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ προωθήσει «μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», όπως η απελευθέρωση των κρατουμένων, η επανάληψη των πτήσεων προς τη Σανάα και μια τεχνική συνεργασία για την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε αυτήν την προσέγγιση, αναφερόμενος στο θέμα των κρατουμένων.

Ο Γκρίφιθς είναι ο τρίτος μεσολαβητής του ΟΗΕ που προσπαθεί να επιλύσει την κρίση στην Υεμένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης