Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων ανέδειξαν ως κεντρική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο αυστριακός ομόλογός της Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο.

Ο κ. Κουρτς, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση και επισήμανε ότι προτίθεται να προωθήσει μέτρα όπως η ενίσχυση της FRONTEX. Τόνισε δε ότι η Αυστρία έχει ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ενώ πρόσφατα διεύρυνε και τις απελάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αυστριακός Καγκελάριος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης της διαχείρισης του προσφυγικού, συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με την Καγκελάριο με σημείο τριβής τις αλλαγές στο σύστημα χορήγησης ασύλου. Ερωτηθείς ωστόσο σχετικά, ο κ. Κουρτς τόνισε ότι δεν επιθυμεί να αναμιχθεί σε θέματα εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, αν και στις 20 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Βαυαρίας και Αυστρίας, στο Λιντς, με κεντρικό θέμα την προστασία των γερμανοαυστριακών συνόρων.

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της ευρωπαϊκής απάντησης στο θέμα της μετανάστευσης, προειδοποιώντας ότι, αν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί στην πρόκληση, θα ζημιωθεί ιδιαίτερα ο χώρος ελεύθερης μετακίνησης. «Συμφωνούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, αν δει κανείς την παγκόσμια κατάσταση. Έχουμε την πρόκληση εξωτερικής πολιτικής να δράσουμε από κοινού» είπε.

Οι δύο καγκελάριοι συμμετέχουν αυτή την ώρα σε εκδήλωση του Οικονομικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ενώ αύριο ο κ. Κουρτς θα μεταβεί στο Μόναχο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης