Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή που συνδέεται με το συριακό καθεστώς κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, επειδή την θεώρησαν “απειλητική” για τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που μάχονται το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοκινητοπομπή “δεν απάντησε” στις προειδοποιήσεις που τις απηύθυναν οι αμερικανικές δυνάμεις με σκοπό να την εμποδίσουν «να προσεγγίσει πολύ κοντά στις δυνάμεις του συνασπισμού στο Ατ Τανφ», στρατόπεδο των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, υποστήριξε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, «πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός που δεν υποδηλώνει κάποια αλλαγή στη στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος βομβαρδίζει μόνο τους τζιχαντιστές στη Συρία». «Δεν πλήξαμε όλη την αυτοκινητοπομπή, μόνο ορισμένα από τα οχήματα στην κεφαλή της», πρόσθεσε.

Πριν προχωρήσουν στο πλήγμα αυτό οι αμερικανικές δυνάμεις προειδοποίησαν για την επιχείρησή τους κυρίως μέσω της ειδικής γραμμής επικοινωνίας που έχουν με τη Ρωσία. Προκειμένου να σταματήσουν τα οχήματα, τα αεροσκάφη προχώρησαν επίσης σε μια “επίδειξη δύναμης” και έριξαν “προειδοποιητικές βολές”. «Δεν είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για συριακές δυνάμεις αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Σύρους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ και ο διεθνής συνασπισμός υποστηρίζουν πως δεν βομβαρδίζουν δυνάμεις που συνεργάζονται με το συριακό καθεστώς.

Χαρακτηρίζουν «εξαίρεση» την επιδρομή εναντίον της αεροπορικής βάσης του Αλ Σαϊράτ που είχε πληγεί μετά από την αδιευκρίνιστη επίθεση με χημικά για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Δαμασκό.

Ο συνασπισμός παραδέχτηκε επίσης ότι έπληξε “κατά λάθος” στα τέλη Σεπτεμβρίου στρατιώτες του συριακού καθεστώτος κοντά στο Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, επειδή τους πέρασε για τζιχαντιστές.

Άλλοι 16 άμαχοι νεκροί από αεροπορική επιδρομή των δυτικών συμμάχων

Σύροι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές κοντά στη Ράκα (Reuters).

Τουλάχιστον 16 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή κοντά στην ελεγχόμενη από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS) περιοχή της Ράκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν πηγές Μεσανατολικών Πρακτορείων, γυναικόπαιδα περιλαμβάνονταν στα θύματα των βομβαρδισμών που σημειώθηκαν στο χωριό al-Baruda, (15 χιλιόμετρα από τη Ράκα), όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

Από τη «Συμμαχία των Προθύμων», ανακοινώθηκε πως «η πληροφορία ελέγχεται».

Και η Νορβηγία στο «παιχνίδι»

«Σε μονάδα νορβηγικών ειδικών δυνάμεων δόθηκε άδεια να εισέλθει σε συριακό έδαφος από το μεθοριακό σταθμό Al-Waleed”, ανακοίνωσε ο Ιρακινός στρατιωτικός διοικητής Shakir Abid.
Η νορβηγική στρατιωτική μονάδα πέρασε στο Al-Tanf της Συρίας για να ενισχύσει τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντικαθεστωτικούς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που βρίσκονται σε δυσχερή θέση δεχόμενοι επίθεση από τις δυνάμεις του συριακού κυβερνητικού στρατού στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Δαμασκό με την Βαγδάτη.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια στρατιωτική πηγή, ο ιρακινός στρατός και οι Ιρακινοί μεθοριακοί φρουροί παρείχαν στους Νορβηγούς στρατιώτες «ασφαλές πέρασμα» για να συνδεθούν με τις δυνάμεις των βρετανικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που ήδη έχουν αναπτυχθείς την περιοχή, ανατολικά της Χομς παρά τις εκφρασμένες αντιρρήσεις της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ| AFP| Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης