Οι Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούν στην Αϊτή και σε χώρες της Αφρικής θα διαβεβαιώσουν τις τοπικές κυβερνήσεις για το «μεγάλο σεβασμό» των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τον σάλο που ξέσπασε με αφορμή τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τις «χώρες-απόπατους».

«Δώσαμε οδηγίες στους ανθρώπους μας ώστε να επαναβεβαιώσουν ότι σεβόμαστε τους Αφρικανούς και όλες τις χώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Στιβ Γκολντστάιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, η Αϊτή και η Μποτσουάνα έχουν καλέσει για εξηγήσεις τους πρεσβευτές των ΗΠΑ.

«Αν κάποια χώρα θέλει να δει τον επιτετραμμένο ή τον πρεσβευτή μας, θα πάνε. Θα ακούσουν, είναι πρωταρχική υποχρέωσή τους να ακούν, και θα επαναλάβουν τον σεβασμό που τρέφουμε για τη χώρα», πρόσθεσε ο Γκολντστάιν. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα υπογραμμίσουν επίσης ότι είναι «τιμή» τους να υπηρετούν στη συγκεκριμένη χώρα. Αν οι τοπικές κυβερνήσεις ρωτήσουν μήπως η Ουάσινγκτον τις θεωρεί «χώρα-απόπατο» η απάντηση θα είναι «ασφαλώς όχι, τις θεωρούμε εταίρους», επέμεινε.

Ο Γκολντστάιν δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρώντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος τις αμφισβήτησε εν μέρει σήμερα το απόγευμα. «Δεν είναι δουλειά» των Αμερικανών διπλωματών «να εξηγούν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης