Ανησυχία εκφράζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) για την επιβάρυνση που θα έχει στους ιδιώτες πιστωτές το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η αντίδραση του IIF, το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, έρχεται μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 12 Φεβρουαρίου ότι προτίθεται να εκταμιεύσει 17,5 δισ. δολ. στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου που αναμένεται να φθάσει τα 40 δισ. δολ. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού, ωστόσο, δεν είναι σαφείς.

Ένα μέρος του ποσού αναμένεται να προέλθει από μια αναδιάρθρωση μέρους του κρατικού χρέους του Κιέβου, ύψους περίπου «15 δισ. δολ.», ανέφερε το IIF, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι (η συμβολή αυτή) έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα χωρίς οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές να έχουν καν αρχίσει», δήλωσε σε επικριτικό τόνο ο Οντρέ Σνάιντερ, ένας ειδικός του IIF, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο.

«Ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συμβάλει χωρίς καμιά διαβούλευση. Αυτός δεν είναι πολύ φιλικός τρόπος διευθέτησης των πραγμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του IIF, η Ουκρανία σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει αυτό το μέρος της χρέους της διά της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων της, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει, καθώς η χώρα αυτή συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με την ένοπλη εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό της τμήμα, η οποία στραγγαλίζει την οικονομία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σνάιντερ επισήμανε ότι μια τέτοια επιμήκυνση, η οποία συζητείται επί του παρόντος στο Κίεβο, θα επέτρεπε στη χώρα να απαλλαγεί από την καταβολή τοκοχρεολυσίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Ένα “κούρεμα” (σ.σ. μια διαγραφή) του δημοσίου χρέους θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλο, που δεν θα είχε νόημα» στην περίπτωση της Ουκρανίας, διευκρίνισε ακόμη ο Σνάιντερ. «Εάν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει βαθιές και συντονισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό (το σχέδιο) δεν θα αρκέσει», προειδοποίησε ο Σνάιντερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης