Η Τουρκία εισήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 184,1 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, καταδεικνύουν κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Βερολίνο.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ήταν – μακράν – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικού στρατιωτικού υλικού, με βάση την απάντηση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση που κατέθεσε στην Μπούντεσταγκ η Σεβίμ Ντάντελεν, βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) κουρδικής καταγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει η απάντηση, τα οποία περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, οι εξαγωγές αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά σε «αγαθά για τον τομέα του ναυτικού».

Πιθανόν αυτό σημαίνει βασικό υλικό για έξι υποβρύχια τύπου 214, τα οποία ναυπηγούνται στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

Η Ντάντελεν χαρακτήρισε τη συνέχιση των παραδόσεων στρατιωτικού υλικού από τη Γερμανία στην Τουρκία «ανεύθυνη» πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εξαγωγές όπλων στο αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας πρέπει να σταματήσουν, τόσο οι άδειες όσο και οι εξαγωγές οι ίδιες» έκρινε η πολιτικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης