Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε σήμερα Πέμπτη τις διεθνείς επικρίσεις σχετικά με την αντίδραση των τουρκικών Αρχών στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και έναν μήνα σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κριτική μπορεί να ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες, όπως τις χαρακτήρισε.

Φοιτητές και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Bogazici) της Κωνσταντινούπολης διαμαρτύρονται ενάντια στον διορισμό από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του Μελίχ Μπουλού, ενός ακαδημαϊκού και πρώην υποψηφίου, το 2015, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται ο Ερντογάν, στη θέση του πρύτανη και υποστηρίζουν ότι η διαδικασία δεν ήταν δημοκρατική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προειδοποιούμε ορισμένους κύκλους (στο εξωτερικό) να μη χρησιμοποιούν γλώσσα που προκαλεί ομάδες οι οποίες καταφεύγουν σε παρανομίες και ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες» ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες.

«Δεν είναι κανενός ο ρόλος να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συλλήψεις φοιτητών και άλλων διαδηλωτών και καταδίκασαν την αντί ΛΟΑΤΚΙ ρητορική, όπως τη χαρακτήρισαν, αναφορικά με τις διαδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους φοιτητές που διαδήλωναν ως «παραβατικούς ΛΟΑΤΚΙ», ενώ ο Ερντογάν δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι «δεν υπάρχει αυτό που λέμε ΛΟΑΤΚΙ».

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε επίσης να δοθεί τέλος στην υπερβολική χρήση βίας εις βάρος φοιτητών και διαδηλωτών καταδικάζοντας μέσω Twitter «τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια των αξιωματούχων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης