Μία γυναίκα που θεωρείται ύποπτη από τις τουρκικές αρχές, καθώς εικάζεται ότι ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος απελάθηκε την Παρασκευή από την Τουρκία μαζί με τα τρία παιδιά της.

Πρόκειται για μία 29χρονη η οποία επέστρεψε στη Γερμανία μαζί με ένα 5χρονο αγόρι και δύο κορίτσια ηλικίας 2 ετών, όπως παραδέχτηκε η γερμανική αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναίκα αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ την ευθύνη των παιδιών ανέλαβαν οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το γραφείο της εισαγγελίας του κρατιδίου στο Κόμπλεντς, ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί κατά της γυναίκας με την υποψία της συμμετοχής στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Αυτή θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστή στο Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο του Κόμπλεντς, το οποίο θα αποφανθεί σχετικά με την κράτησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η 29χρονη ταξίδεψε στη Συρία από τη Γερμανία μέσω Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 2014 μαζί με τον σύζυγό της και δύο από τις αδελφές του.

Είναι ύποπτη διότι θεωρείται ότι υιοθέτησε την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης λέγεται ότι είχε ζητήσει τον θάνατο αλλοθρήσκων και ότι καλούσε κι άλλους να ενταχθούν στο αυτοανακηρυχθέν χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα αποστείλει τέσσερις «τρομοκράτες μαχητές» με γερμανική υπηκοότητα πίσω στη χώρα τους.

Στην ανακοίνωση αυτή που έγινε στο Twitter δεν διευκρινίζεται περαιτέρω σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος αυτών που θα απελαύνονταν.

Στις 11 Νοεμβρίου η Τουρκία άρχισε να απελαύνει πρόσωπα, που είναι ύποπτα ότι πολέμησαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, στις χώρες τους.

Ωστόσο οι τουρκικές αρχές δεν διευκρίνισαν τώρα αν και οι τέσσερις είναι ύποπτοι ότι συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος, χρησιμοποιώντας μόνο τον όρο «ξένοι τρομοκράτες μαχητές», ο οποίος μπορεί να αναφέρεται και στα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί με αυτούς που απελάθηκαν.

Οι τουρκικές αρχές δεν διευκρίνισαν επίσης πότε και που συνελήφθη η γυναίκα αυτή που απελάθηκε με τα τρία παιδιά, ούτε αν αυτό έγινε πριν ή μετά την 9η Οκτωβρίου, την ημέρα που η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είχε στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την τουρκική κυβέρνηση.

Η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι η Τουρκία «δεν είναι ξενοδοχείο» για μέλη του Ισλαμικού Κράτους και ότι οι απελάσεις θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως οποιασδήποτε απόφασης ληφθεί στη χώρα ενός υπόπτου για την ανάκληση της υπηκοότητάς του.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης