Η Αυστρία επί... δεξιά

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017, 12:01
Η Αυστρία επί... δεξιά
Στην κεντρική Ευρώπη από χθες το βράδυ οι πολιτικές ηγεσίες ρίχνουν στο τραπέζι τραπουλόχαρτα προκειμένου να διαγνώσουν τον τελικό κυβερνητικό συνδυασμό που θα επιλέξει ο νεαρός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Προς το παρόν ο μεγάλος νικητής των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν θέλει να αποκαλύψει τον κυβερνητικό του εταίροΟυδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη αν ο ηλικίας 31 ετών Αυστριακός πολιτικός θα επιλέξει ως εταίρο τους ακροδεξιούς, οι οποίοι πέτυχαν ιστορικό ποσοστό μεταπολεμικά στην Αυστρία.

Την ώρα που στο Βερολίνο δεν έχουν ακόμη αρχίσει πραγματικά οι τελικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και όπου όλα είναι ρευστά, κυρίως μετά την πρωτοφανή ήττα του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή στην Κάτω Σαξονία και τον μη αναμενόμενο θρίαμβο των Σοσιαλδημοκρατών, η αυστριακή «πασιέντζα» προκαλεί και νέους πονοκεφάλους, κυρίως στη Γερμανία, ως προς τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στον περίεργο αλλά υπαρκτό συνασπισμό του Βίσεγκραντ, δηλαδή των πρώην ανατολικών χωρών-μελών της Ε.Ε. και της Αυστρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο των προβληματισμών η Deutsche Welle μεταδίδει:

Η στροφή προς τα δεξιά που προοιωνιζόταν στην Αυστρία καταγράφηκε τελικά και στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μόλις 31 ετών, θα αναδειχθεί στον πιο νέο ηγέτη της Ευρώπης.

Προς το παρόν ο μεγάλος νικητής των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν θέλει να αποκαλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο. «Αναζητούμε εταίρους για να προωθήσουμε αλλαγές στην Αυστρία» αρκέστηκε να πει χθες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χωρίς να αποκλείσει κανένα σχήμα, ακόμη και κυβέρνηση μειοψηφίας. Πιθανοί εταίροι θα μπορούσαν να είναι το ακροδεξιό και λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας FPÖ, που κατάφερε να αποσπάσει το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 20 χρόνων και διεκδικεί με αξιώσεις συμμετοχή στην κυβέρνηση Κουρτς, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών.

«Καλές σχέσεις με χώρες της ανατολικής Ευρώπης»

Μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους σε σχέση με τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής του, παρά τις στενές σχέσεις με χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως την Πολωνία ή την Ουγγαρία, που δημιουργούν προσκόμματα στην Ε.Ε. «Είμαστε χώρα που είναι παράλληλα πύλη προς Ανατολάς» τόνισε. «Και ναι, διατηρούμε καλές σχέσεις με ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο στόχος μου δεν είναι να συνεχίσω τη διαίρεση μέσα στην Ευρώπη με τις φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά να συνεργαστώ με την Ευρώπη. Φυσικά χρειάζονται αλλαγές μέσα στην Ε.Ε., αλλά προς μια θετική κατεύθυνση, φιλοευρωπαϊκή».

Ήταν σαφής, επίσης, η προσπάθεια που έκανε χθες ο Κουρτς να υπενθυμίσει ότι συνέβαλε τα προηγούμενα χρόνια από το υπουργικό του αξίωμα θετικά, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστήριξε, στην ευρωπαϊκή πορεία της γηραιάς ηπείρου.

«Όχι στην ένταξη της Τουρκίας αύριο»

«Όχι, δεν είμαι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας αύριο, όπως δεν ήμουν και στο παρελθόν και δεν πρόκειται να αλλάξω την πολιτική μου στο προσφυγικό. Αλλά θα παραμείνω φιλοευρωπαίος και θα βοηθήσω στη συνδιαμόρφωση της Ευρώπης. Και αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα μου δίνει τη δυνατότητα να το κάνω με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι στο παρελθόν» υπογράμμισε στη γερμανική τηλεόραση.

Πάντως, σημαντικές αποφάσεις για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα. Υπάρχει η εκκρεμότητα με τις επιστολικές ψήφους που θα καθορίσουν και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Από ιδεολογικής άποψης το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς έχει πολλά κοινά σημεία με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Και τα δύο είναι υπέρ μιας περιοριστικής μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής και υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να περιορίσουν τις εξουσίες τους και να δώσουν περισσότερο χώρο στα κράτη-μέλη για τη λήψη εθνικών αποφάσεων. Με λίγα λόγια και τα δύο κόμματα υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτήν της καγκελαρίου Μέρκελ. Προδιαγράφεται σύγκρουση με τη Μέρκελ; Η Αυστρία αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία στην Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017, 12:12