Η Αυστραλία σκέφτεται να στείλει τα εμβόλια που θα παραλάμβανε η ίδια στην Παπούα Νέα Γουινέα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021, 11:29
Η Αυστραλία σκέφτεται να στείλει τα εμβόλια που θα παραλάμβανε η ίδια στην Παπούα Νέα Γουινέα

Η Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τις δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που αναμένεται να λάβει η ίδια με βάση το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου η επιδημία απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, είπε σήμερα μια κυβερνητική πηγή.

Η Παπούα Νέα Γουινέα πρόκειται να παραλάβει 588.000 δόσεις εμβολίων μέχρι τον Ιούνιο με βάση τον μηχανισμό παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19 (COVAX), αλλά έχουν προκύψει αμφιβολίες για τις προμήθειες αυτές δεδομένων των νέων περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις χώρες που παράγουν τα εμβόλια καθώς εξαπλώνεται η πανδημία.

Η Ε.Ε. εφαρμόζει αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές των εμβολίων και δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα της Αυστραλίας να παραδώσει στην Παπούα Νέα Γουινέα το ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, που είχε συμφωνηθεί να παραδοθούν στην Αυστραλία, είπε η πηγή στο Reuters.

Η Ινδία έχει παγώσει προσωρινά όλες τις μεγάλες εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca που παράγει το Ινστιτούτο Serum της χώρας για να ικανοποιήσει την εσωτερική ζήτηση, γεγονός που σχεδόν βέβαια θα προκαλέσει καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση στην Παπούα Νέα Γουινέα, μια νησιωτική χώρα περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε απομονωμένες κοινότητες.

«Συντελείται μια ανθρωπιστική κρίση στην αυλή μας» είπε η πηγή, που είναι ενήμερη για το σκεπτικό της αυστραλιανής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Η πηγή αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν έχει άδεια να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την πηγή, η Αυστραλία εξακολουθεί να ασκεί πίεση στην Ε.Ε. για το ένα εκατομμύριο δόσεις, αλλά εξετάζει και άλλες επιλογές.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση αλλά η κυβέρνηση εξετάζει την αποστολή εμβολίων» είπε η πηγή χωρίς να σχολιάσει σχετικά με την ποσότητα των δόσεων που εξετάζονται.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει.

«ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ»

Η Παπούα Νέα Γουινέα, η οποία διοικούνταν από την Αυστραλία πριν από την ανεξαρτητοποίησή της, έχει καταγράψει πάνω από 4.600 κρούσματα κορωνοϊού και 39 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Αλλά η Αυστραλία υποστηρίζει ότι ο απολογισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της κρίσης καθώς η νησιωτική αυτή χώρα δεν πραγματοποιεί μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό.

Τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της έχουν αναφέρει ότι έως και το 80% όσων υποβάλλονται σε τεστ βγαίνουν θετικοί στον ιό και ο πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε έχει δηλώσει ότι ο ιός «έχει ξεφύγει».

Τα μοναδικά εμβόλια που έχει λάβει η χώρα είναι μόλις κάτι παραπάνω από 8.000 δόσεις που έχει στείλει η Αυστραλία για τους υγειονομικούς υπαλλήλους.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση κάνει πολύ σωστά να πιέζει την Ε.Ε. για το ζήτημα αυτό αλλά η κατάσταση είναι κατεπείγουσα και δεν μπορεί να περιμένει» λέει ο Μαρκ Πιρσέλ, διευθύνων σύμβουλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου για τη Διεθνή Ανάπτυξη, που εκπροσωπεί τις υπηρεσίες αρωγής.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα το πολιτικά ευαίσθητο ερώτημα του αν θα πρέπει να στείλει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Παπούα Νέα Γουινέα κατά τα πρώτα στάδια της αυστραλιανής επιχείρησης εμβολιασμού.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας CSL πρόκειται να προμηθεύσει την Αυστραλία με 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει ξεκινήσει να παράγει στην Αυστραλία για να βοηθήσει στον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού των περίπου 26 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Αυστραλία έχει σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση μέσω lockdown, μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και συνοριακών ελέγχων. Έχει καταγράψει 29.200 κρούσματα και 900 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021, 11:33