Παρά την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι δεν θέλει να αναλάβει «ανώφελους κινδύνους».

Την ώρα που πολλές χώρες έχουν αρχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19, η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων πρόκειται να αποφασίσει σε περίπου έναν μήνα για το αν θα εγκρίνει κάποιο υποψήφιο εμβόλιο, ενώ οι πρώτες δόσεις δεν αναμένεται να χορηγηθούν πριν το τέλος Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μόρισον, ο οποίος στην αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού δήλωνε ότι η χώρα του θα είναι «πρωτοπόρος» στον εμβολιασμό, άφησε να εννοηθεί ότι οι πιο πληγείσες χώρες από τον Covid-19, όπως η Βρετανία, αναγκάστηκαν να δώσουν έγκριση για έκτακτη χρήση σε εμβόλια.

«Η Αυστραλία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Βρετανία. Δεν διστάσαμε να πάρουμε μέτρα. Δεν χρειάζεται να αναλάβουμε ανώφελους κινδύνους» τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 3AW ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Συνολικά η Αυστραλία έχει καταφέρει να ελέγξει την πανδημία Covid-19, όμως κάποιες εστίες εμφανίστηκαν πρόσφατα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 26 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Μόρισον, με περίπου 60.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως η Βρετανία «είναι στις πρώτες φάσεις» του εμβολιασμού και «αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα διότι το κάνουν βιαστικά».

«Δεν ελέγχουν τις παρτίδες των εμβολίων προτού τα χορηγήσουν στους πολίτες, αν έχω καταλάβει σωστά» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Αυστραλία θα κάνει αυτούς τους ελέγχους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού θα προσφέρουν στη χώρα του περισσότερα στοιχεία, απ’ ό,τι οι κλινικές δοκιμές, σχετικά με τη μη βλαπτικότητα των εμβολίων.

Η Αυστραλία, με περίπου 25 εκατομμύρια κατοίκους, έχει προγραμματίσει να αγοράσει σχεδόν 54 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης κατά του Covid-19, εκ των οποίων περίπου 3,8 εκατομμύρια θα της παραδοθούν στις αρχές του έτους.

Παράλληλα έχει συνάψει συμφωνία για την απόκτηση φέτος 51 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που έχει αναπτύξει η Novavax και 10 εκατομμυρίων αυτού της Pfizer/BioNTech.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης