Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τον Ναό της Αναστάσεως, για να παρακολουθήσουν την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.

Στις 12.00 το μεσημέρι ο Ορθόδοξος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ’, συνοδεία Αρχιερέων και άλλων Κληρικών έφτασε στο Πατριαρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια εισήλθε στο Άγιο Βήμα του Καθολικού και οι ετερόδοξοι πήραν την άδεια για να λάβουν μέρος στην Τελετή.

Κατόπιν οι Αρχιερείς και Κληρικοί ντύθηκαν με άμφια και ο Πατριάρχης με την πλήρη Αρχιερατική στολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τελετή άρχισε με την είσοδο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Ναό, συνοδευόμενου από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους.

Ακολούθησε η Ιερή Λιτανεία και η αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, μία ημέρα πριν, έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί με βουλοκέρι.

Τότε, ο Πατριάρχης έβγαλε την αρχιερατική στολή του και έμεινε μόνο με το λευκό στιχάριο, πήρε τους σβηστούς πυρσούς και εισήλθε στο Ιερό Κουβούκλιο.

Όλα τα καντήλια στο κτιριακό συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως ήταν σβηστά. Ο Πατριάρχης προσευχήθηκε στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Χέρια απλώνονται από παντού και μέσα σε λίγα λεπτά ο Ναός γεμίζει από φλόγες που «προχωρούν» μέχρι να καλύψουν όλο τον χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην ιστοσελίδα του, ότι οι ετερόδοξοι έχουν, προηγουμένως, ερευνήσει όλο το εσωτερικό του ιερού Κουβουκλίου, για να πιστοποιήσουν ότι δεν υπάρχει αναμμένο καντήλι ή άλλη πηγή φωτός.

Μετά τη λιτανεία ο Πατριάρχης στάθηκε μπροστά στην είσοδο του Αγίου Κουβουκλίου, αφαίρεσε τα άμφια και ανέμεινε με το στοιχάρι, πετραχήλι και τη ζώνη.

Ακολούθησε έρευνα από τους ετερόδοξους για να βεβαιωθούν ότι πάνω του δε έχει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει υπόνοια ή να κινήσει υποψία.

Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, οι φύλακες αφαίρεσαν τη σφραγίδα από την είσοδο και ο Πατριάρχης πέρασε μέσα στο ιερό Κουβούκλιο με δύο δεσμίδες σβηστά κεριά.

Το μνημείο του Πανάγιου Τάφου λέει την ιστορία του

Μέχρι σήμερα πολλοί σύγχρονοι μελετητές αμφισβητούσαν την αυθεντικότητα του σημείου που είχε ταφεί ο Ιησούς, καθώς οι μεγάλες καταστροφές που είχε υποστεί το μνημείο από πολεμικές επιδρομές, φωτιές και σεισμούς, δυσκόλευαν τη χρονολόγησή του.

Μετά τις εργασίες όμως, που έγιναν στο ταφικό μνημείο, από την διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποδεικνύεται ότι ο Τάφος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ είναι ο αυθεντικός, εκείνος δηλαδή που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι στα μέσα του 4ου αιώνα, όπως μαρτυρούν οι ιστορικές πηγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Νational Geographic, οι νέες επιστημονικές χρονολογήσεις επιβεβαιώνουν πως η πρώτη κατασκευή του ταφικού μνημείου έγινε την εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρώμης.

Ο Τάφος του Ιησού ανοίχτηκε για πρώτη φορά μετά από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, όταν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προέβη σε εργασίες αναστήλωσης του μνημείου.

Μεγάλη έκπληξη τους περίμενε, όταν κάτω από το αρχικό μάρμαρο του τάφου, βρήκαν ένα παλαιότερο, σπασμένο μάρμαρο με έναν σταυρό επάνω του, το οποίο βρισκόταν ακριβώς πάνω από το ταφικό κρεβάτι.

Αυτή η δεύτερη μαρμάρινη πλάκα αποτέλεσε σημείο διαφωνίας μεταξύ των επιστημόνων. Άλλοι υποστήριζαν ότι προέρχεται από την περίοδο των Σταυροφοριών, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι είναι προγενέστερη.

Η έρευνα του ΕΜΠ με επικεφαλής την καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου, απέδειξε ότι αυτή η μαρμάρινη πλάκα ήταν η πρώτη, εκείνη που τοποθετήθηκε τη Ρωμαϊκή εποχή, υπό τις εντολές του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στο πρώτο ταφικό μνημείο για τον Χριστό.

Η κατασκευή του τάφου την περίοδο αυτή, επιβεβαιώνεται κι από τα δείγματα κονιάματος που ελήφθησαν από το νότιο τοίχος της σπηλιάς, τα οποία χρονολογούνται επίσης τον 4ο αιώνα.

Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη, που προκαλεί παγκόσμιο δέος, προήλθε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας.

Δείτε τη συνέντευξη της επικεφαλής του έργου αναστήλωσης καθηγήτριας Τόνιας Μοροπούλου στην ΕΡΤ τον Νοέμβριο του 2017

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης