Στοιχεία της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας έχουν αναπτυχθεί περιφερειακά της Ουάσινγκτον. Κατέφθασαν από τη βάση τους Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian και του Newsweek.

Περίπου 700 άνδρες και γυναίκες της 82ης πήραν θέσεις στην αεροπορική βάση Andrews στο Μέριλαντ, όπου αναμένει πάντα σε ετοιμότητα ως γνωστόν το προεδρικό αεροσκάφος. Επίσης αναπτύχθηκαν μονάδες της μεραρχίας στη στρατιωτική βάση Fort Belvoir στη Βιρτζίνια. Περί τους 1.400 άνδρες έλαβαν θέσεις σε διάφορες στρατιωτικού ενδιαφέροντος σημεία γύρω από την αμερικανική πρωτεύουσα. Περαιτέρω πληροφορίες αναφέρουν πως οι στρατιώτες φέρουν εξοπλισμό καταστολής διαδηλώσεων, αλλά και ξιφολόγχες. Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη συνταγματική δυνατότητα να μετακινεί με ευκολία και χωρίς πολλά εμπόδια ομοσπονδιακές τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις προς την πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το Newsweek, το Πεντάγωνο έδωσε εντολή στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα να διατηρήσουν επ’ αόριστον ετοιμότητα επέμβασης 60 λεπτών. Η εντολή αφορά τις μονάδες στις περιοχές Κολούμπια, Βιρτζίνια, Μέριλαντ. Ο βαθμός ετοιμότητας είναι «Force Protection Condition Charlie» και είναι ο δεύτερος σε βαθμό ιεράρχησης γενικού συναγερμού που ισχύει στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Συνήθως αυτή η ορολογία χρησιμοποιείται σε περίπτωση σοβαρής τρομοκρατικής ενέργειας ή απειλής.

Η εντολή για την κατάσταση ετοιμότητας δόθηκε στις 07:30 της Τρίτης όσον αφορά τις διοικητικές οντότητες των Κολούμπια, Βιρτζίνια και Μέριλαντ. Βεβαίως η κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε τέτοιες συνθήκες υπόκειται σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Ήδη εκφράζονται από πολλές διαφορετικές πλευρές οι φόβοι πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πλήρη συναίσθηση του νομικού και συνταγματικού πλαισίου που διέπουν αυτές τις καταστάσεις και ότι στο μυαλό του προέδρου και των συμβούλων φαίνεται να επικρατούν ιδέες που παραπέμπουν ακόμα και σε ακραία σενάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με εντολή του ήδη έθεσε υπό ομοσπονδιακό έλεγχο τις δυνάμεις εθνοφρουράς στη Βιρτζίνια και Μέριλαντ, ενέργεια που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι μεν νόμιμη, αλλά κινείται στα όρια της ερμηνείας των συνταγματικών διατάξεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να διατάξει επέμβαση των τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Insurrection Act του 1807. Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτή η συνταγματική διάταξη ήταν το 1992 στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια των τότε αιματηρών συγκρούσεων.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Ουάσινγκτον έχουν τεθεί υπό τις διαταγές ενός πολύ λίγο γνωστού κέντρου διοίκησης ήδη από τον Μάρτιο λόγω πανδημίας. Η διοίκηση αυτή ανήκει στη NORTHCOM (Northern Command) με έδρα το Σπρινγκς και διοικείται από τον στρατηγό Omar Jones. Αυτός αναφέρει στο αρχηγείο επιχειρήσεων για τη Βόρεια Αμερική υπό τον πτέραρχο Terrence J. O’Shaunghnessy. Ο τελευταίος αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ κύλησε και η 8η ημέρα συγκρούσεων και βίαιων επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και ενώ χιλιάδες πολίτες αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη και κατέβηκαν στους δρόμους. Το Παρατηρητήριο παρακολούθησης ενεργειών καταστολής των ελευθεριών εξέδωσε και την ημερήσια αναφορά του για την Τρίτη 2 Ιουνίου προς Τετάρτη.

Η εικόνα έχει ως εξής:

– Καταγράφηκαν 211 παραβιάσεις ατομικών ελευθερίων.

– Αναφέρθηκαν 33 συλλήψεις.

– Συνέβησαν 143 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 118 από δυνάμεις της αστυνομίας και οι 25 από άλλους.

– Καταμετρήθηκαν 35 επιθέσεις κατά δημοσιογραφικών συνεργείων με καταστροφή υλικού.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σημειώθηκαν:

– 49 βίαιες επιθέσεις με σωματική επαφή και τραυματισμούς

– 35 επιθέσεις με δακρυγόνα

– 21 επιθέσεις με χημικά (αέριο πιπεριού)

– 50 περιπτώσεις χρήσεις σφαιρών από καουτσούκ.

(Πηγή: U.S. Press Freedom Tracker – Αναφορά από τον βρετανικό Guardian)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης