Η κυβέρνηση του προέδρου του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τη βία στη χώρα, με τα ποσοστά ανθρωποκτονιών να έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, και έχει μετατρέψει τη χώρα σε «σφαγείο», κατήγγειλε την Τετάρτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Εξάλλου το HRW τόνισε ότι ούτε οι χιλιάδες ανθρωποκτονίες ούτε οι εξαφανίσεις που σημειώθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε ανέλαβε την προεδρία του Μεξικού ο Λόπες Ομπραδόρ, αλλά και τα προηγούμενα έτη έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεξικανική κυβέρνηση «δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται να απαντήσει ένα βασικό ερώτημα: ποιος ευθύνεται για τα γεγονότα», τόνισε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο αρμόδιος για την αμερικανική ήπειρο στο HWR στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Νέα Υόρκη.

Το Μεξικό μαστίζεται από τη βία εδώ και χρόνια, την ώρα που διαδοχικές κυβερνήσεις μάχονται κατά των καρτέλ ναρκωτικών, συχνά εξοντώνοντας τους επικεφαλής τους. Όμως αυτό έχει οδηγήσει στον κατακερματισμό των εγκληματικών οργανώσεων και την αύξηση των βίαιων εσωτερικών διαμαχών.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είχε δεσμευθεί πριν από την εκλογή του να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στρατηγική στον τομέα της ασφάλειας, η οποία θα επικεντρωνόταν στα αίτια της εγκληματικότητας, κυρίως στη μείωση της φτώχειας και της διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η βία σημείωσε αύξηση τους πρώτους 13 μήνες της προεδρίας του, με το 2019 να είναι η πιο αιματηρή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς οι ανθρωποκτονίες ήταν περισσότερες από 34.000, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 29.100 του 2018.

Επίσης η μεξικανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τον συνολικό αριθμό των εξαφανισμένων σε 61.637 από περίπου 40.000. Τα περισσότερα θύματα έχουν καταγραφεί μετά «τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που ξεκίνησε το 2006.

Οι 5.184 εξαφανίσεις που καταγράφηκαν στη διάρκεια του πρώτου έτους της προεδρίας Λόπες Ομπραδόρ αποτελούν «ανησυχητική» τάση, εκτίμησε ο Βιβάνκο, καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξαν βελτιώσεις και ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται.

«Δεν είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής καταστροφής (…) είναι έργο κάποιων, παράνομων ομάδων, γκάνγκστερ, καρτέλ, αλλά και αξιωματούχων του κράτους», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Βιβάνκο χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» αυτούς τους αριθμούς και «ανθρωπιστική καταστροφή», αμφισβητώντας την κυβερνητική πολιτική αλλά και την επιθυμία των μεξικανικών αρχών να ερευνήσουν περιστατικά στα οποία η αστυνομία φαίνεται «να συνέπραξε» με τα καρτέλ των ναρκωτικών.

«Ποια είναι η προτεραιότητα της τρέχουσας κυβέρνησης; Επιδεικνύει έλλειψη δράσης αναφορικά με κάποια εγκλήματα, αδιαφορώντας πλήρως για την πραγματικότητα στο Μεξικό», πρόσθεσε.

Η μεξικανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει προς το παρόν στις καταγγελίες αυτές.

Ωστόσο νωρίτερα την Τετάρτη ο Λόπες Ομπραδόρ υπερασπίστηκε την πολιτική του αντιμετώπισης του εγκλήματος, εξηγώντας ότι κληρονόμησε τεράστια προβλήματα. Επανέλαβε μάλιστα την δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα επιτιθέμενος στα αίτια που την προκαλούν.

«Αν οι άνθρωποι έχουν δουλειά, αν φροντίζουμε τους νέους, αν αυξηθούν οι μισθοί, αν δεν έχουμε προβλήματα με τη διάλυση οικογενειών, αν ενισχυθούν οι πολιτιστικές, ηθικές, πνευματικές αξίες, θα ηρεμήσει η χώρα», εκτίμησε.

Δεν είναι δίκαιο να αναμένει κανείς να λυθούν όλα τα προβλήματα του Μεξικού σε ένα χρόνο, όμως πολλοί θεσμοί δεν είναι πλήρως δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σχολίασε ο Βιβάνκο.

«Τουλάχιστον θα έπρεπε να βλέπουμε κάποια προσπάθεια, κάποια σοβαρή προσπάθεια», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης